16/11/2020

Zelzate zet in op industriële restwarmte om gebouwen te verwarmen

Zelzate zet in op industriële restwarmte om gebouwen te verwarmen

Voor de Provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Zelzate onderzocht Ingenium de haalbaarheid van een warmtenet in Zelzate. In de ruime omgeving is immers heel wat industrie actief die beschikt over een grote hoeveelheid restwarmte.

In de regio ten zuiden van Zelzate en ten noorden van Gent is heel wat zware industrie aanwezig. Een van de kenmerken van deze energie-intensieve sectoren, is dat er tijdens de productieprocessen veel restwarmte ontstaat. De klassieke oplossing is om die af te voeren via koeltorens.

Ingenium onderzocht de haalbaarheid van een warmtenet tussen ArcelorMittal – dat paalt aan de zuidelijke grens van Zelzate – en de gemeente Zelzate, zodat deze restwarmte nuttig zou worden gebruikt. Hierbij werden alle opportuniteiten, aandachtspunten en onzekerheden in kaart gebracht om een toekomstige ontwikkeling zo veel mogelijk kansen te geven. Daarnaast werd een indicatieve businesscase opgesteld om te onderzoeken of er economisch potentieel was voor de aanleg van een warmtenet.

Onze studie wees uit dat een warmtenet tussen ArcelorMittal en het nabijgelegen psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist onder de juiste omstandigheden rendabel is. Dankzij de innovatieve geest die leeft bij zowel de gemeente Zelzate, ArcelorMittal als het psychiatrisch centrum, groeit er een warmtenetverhaal tussen deze partijen. Dit zal leiden tot een sterke daling van het gebruik van fossiele brandstoffen voor gebouwverwarming en bijgevolg een fikse vermindering van de CO2-uitstoot. Momenteel loopt er een wedstrijd voor de aanleg, het beheer en de uitbating van het warmtenet.

Dit project werd uitgevoerd in opdracht van de Provincie Oost-Vlaanderen en kadert binnen het Europese Interreg-project DOEN (Duurzame Ontwikkeling van EnergieNeutraliteit). DOEN ontwikkelt een draaiboek en een toolbox voor de energiemakelaars, zodat zij concreet en gestructureerd aan de slag kunnen.

Meer informatie? Contacteer onze expert Thomas Koch via e-mail (thomas.koch@ingenium.be) of telefonisch: 050 40 45 30

Downloads

No items found.

Neem contact met onze expert

Thomas Koch

Gerelateerde nieuwsberichten

VEKA doet beroep op Ingenium voor update studie kostenoptimaal E-peil voor niet-residentiële nieuwe gebouwen
in de kijker
No items found.
23/5/2024

VEKA doet beroep op Ingenium voor update studie kostenoptimaal E-peil voor niet-residentiële nieuwe gebouwen

Voor het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) rondde Ingenium onlangs de studie af over kostenoptimale niveaus bij nieuwbouw van niet-residentiële gebouwen. De conclusies zijn niet enkel nuttig voor de overheid maar laten ons ook toe nog sneller en accurater advies te geven aan onze opdrachtgevers.
Antwerpen verkent geothermie in publieke ruimtes voor duurzame verwarming
in de kijker
14/4/2024

Antwerpen verkent geothermie in publieke ruimtes voor duurzame verwarming

Om haar duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, zet de stad Antwerpen zich volop in op stadswarmtenetten. Deze warmtenetten dienen als een duurzame oplossing voor het verwarmen van gebouwen binnen de stad. Echter, niet elke locatie binnen Antwerpen is geschikt voor de implementatie van dergelijke warmtenetten.
De Bijlokesite in Gent: Energetische transformatie voor een duurzame toekomst
in de kijker
11/3/2024

De Bijlokesite in Gent: Energetische transformatie voor een duurzame toekomst

De Bijlokesite in Gent, doordrenkt van een rijke geschiedenis en gevarieerde architectuur, vormt een unieke uitdaging in de zoektocht naar een duurzame toekomst. De diversiteit in het gebruik, de eigendom en de leeftijd van de gebouwen op de site maakt het energetisch optimaliseren en fossielvrij verwarmen een complexe taak. Desondanks bundelen de Stad Gent en Hogeschool Gent hun krachten om een doordacht plan op te stellen, met speciale aandacht voor de historische context en erfgoedwaarde van de gebouwen.