11/4/2025

Slim energie gebruiken door restwarmte van datacenters terug te voeren in het warmtenet

Slim energie gebruiken door restwarmte van datacenters terug te voeren in het warmtenet

Kunnen economische groei en duurzaamheid hand in hand gaan? Het antwoord is ja, maar het vereist een nieuwe kijk op het huidige energienet. Ontdek hoe een slim openbaar stadsverwarmingsnet groene warmte effectief kan hergebruiken voor de samenleving.

Economische groei en duurzaamheid gaan hand in hand

Kunnen economische groei en duurzaamheid hand in hand gaan? Het antwoord is ja, maar het vereist een nieuwe kijk op het huidige energienet.

Als partner van de Belgian Digital Infrastructure Association (BDIA), werkt Ingenium al jaren aan de ontwikkeling van energie-efficiënte oplossingen voor zowel bestaande gebouwen als nieuwbouwprojecten.

Wij speelden een sleutelrol in de ontwikkeling van het datacenter op het Green Energy Park in Zellik. Hier is voorzien om in de toekomst serverwarmte terug te voeren in een warmtenet, wordt nu al regenwater gebruikt voor koeling en is de faciliteit ontworpen als circulair gebouw.

Nexus Datacenter (copyright Capture Photography - Robuust architectuur)

Restwarmte van datacenters terugvoeren naar het verwarmingsnetwerk

Door restwarmte van datacenters terug te voeren in het warmtenet kunnen andere bedrijven in de omgeving deze energie gebruiken, waardoor de behoefte aan extra energieproductie afneemt.

“De sleutel tot het transporteren van restwarmte is het op temperatuur houden ervan.”

Als een datacenter ver van andere bedrijven ligt, is het niet rendabel om restwarmte terug te voeren naar het netwerk. Voor bestaande gebouwen moet je denken aan temperaturen rond de 70 graden, terwijl dit voor nieuwe gebouwen varieert van 10-30 graden.

Ruimtelijke planning van datacenters

Er kunnen aanzienlijke voordelen worden behaald, met name in Vlaanderen en Brussel, aangezien de meeste datacenters in deze regio's zijn geconcentreerd. Er is echter een nieuw perspectief nodig. Wanneer een datacenter restwarmte teruggeeft aan het netwerk, kan de faciliteit in wezen worden gezien als een warmteproducent. Er is momenteel een discussie gaande over de rolverdeling met betrekking tot wie optreedt als producent, leverancier en beheerder van het netwerk. Daarom zijn maatwerkoplossingen nodig, waarbij gemeenten een coördinerende rol spelen bij de ruimtelijke planning van datacenters.

Een goed voorbeeld hiervan is de 'Warmte werkt' inspiratiekaart voor Vlaanderen, waaraan Ingenium heeft meegewerkt. Deze kaart geeft een gedetailleerd overzicht van welke buurten in een gemeente of stad geschikt zijn voor collectieve warmteoplossingen op basis van hun warmtevraag en waar duurzame individuele oplossingen nodig zijn.

warmtezoneringskaart

Door gebruik te maken van deze inspiratiekaart kan de ruimtelijke planning voor nieuwe datacenters worden geoptimaliseerd. Door datacenters aan te sluiten op een slim openbaar elektriciteitsnet kunnen pieken en dalen in het elektriciteitsnet efficiënter worden gebalanceerd.

“Datacenters hebben het potentieel om duurzame warmteproducenten te zijn voor bedrijven en bewoners, maar de uitdaging ligt in het afstemmen van vraag en aanbod."

De eerste stap is het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie om het potentieel zo vroeg en zo concreet mogelijk te kwantificeren.

Vraag ons advies

Ingenium voert de verplichte haalbaarheidsstudies uit voor het onttrekken van groene warmte aan datacenters en het voeden ervan in een warmtenet voor zowel gerenoveerde als nieuwe datacenters.

Wij helpen ook bij het verkrijgen van subsidies voor deze initiatieven. Ingenium is erkend door VLAIO om vergroeningsscans uit te voeren waarbij we de haalbaarheid bekijken voor de uitkoppeling van de groene restwarmte van een datacenter.

Lees ook dit interessant artikel hierover.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Wim Boone (tel. 050/40 45 30) voor meer informatie.

Downloads

No items found.

Neem contact met onze expert

Wim Boone

Gerelateerde nieuwsberichten

Slimme stappen naar duurzaam vastgoedbeheer via online tool
in de kijker
15/4/2025

Slimme stappen naar duurzaam vastgoedbeheer via online tool

Vastgoedbeheer gaat verder dan enkel het opvolgen van prestaties. Ingenium ondersteunt je bij het verduurzamen van je patrimonium met een zelf ontwikkelde tool.
Slim energie gebruiken door restwarmte van datacenters terug te voeren in het warmtenet
in de kijker
11/4/2025

Slim energie gebruiken door restwarmte van datacenters terug te voeren in het warmtenet

Een slim openbaar stadsverwarmingsnet kan groene warmte effectief hergebruiken voor de samenleving.
GRO evalueert nu ook of gebouw ‘slim’ is
in de kijker
21/2/2025

GRO evalueert nu ook of gebouw ‘slim’ is

De GRO, de duurzaamheidsmeter voor gebouwen die de Vlaamse overheid ontwikkelde, kreeg recent een update, met een extra luik over slimme gebouwen en technologieën.