BIM in exploitatie
Building Information Modeling of BIM is niet meer weg te denken uit de hedendaagse bouwwereld. Het beheer van de digitale modellen – die steeds meer data bevatten – wordt almaar belangrijker.
Met BIM Management speelt Ingenium hierin een voortrekkersrol. De ‘digital twin’ wordt immers een cruciaal instrument, niet alleen in de ontwerpfase en de uitvoering op de werf. Omdat de speciale technieken een grote impact hebben op de gebruiks- en onderhoudskost, wordt dit ook voor de exploitatie van een gebouw het centrale informatiepunt.
BIM management mag niet worden verward met BIM’men of ‘werken in BIM’. Het is in complexe projecten al gangbaar dat de diverse bouwpartners in BIM (samen)werken rond een digitaal model dat alle relevante data bevat. In een BIM-protocol leggen de opdrachtgever en alle andere betrokken partijen de afspraken vast om het BIM-proces vlot en volgens de wensen van de klant te laten verlopen. De BIM-manager grijpt zelf niet in het digitaal model in, maar zorgt er als procesbegeleider voor dat het protocol wordt nageleefd en dat de data altijd beschikbaar en toegankelijk worden gehouden. Zo kunnen alle andere bouwpartners zich volledig focussen op hun eigen kerntaken.
De BIM-manager is een sleutelfiguur wanneer binnen één fase – ontwerp of uitvoering – wordt samengewerkt tussen architect, stabiliteitsingenieur en ingenieur speciale technieken. Maar ook wanneer informatie wordt overgedragen naar andere bouwpartners – zoals aannemer uitvoering of installateurs – is het belangrijk om informatieverlies of dubbel werk te vermijden. Na de uitvoering gebeurt bovendien de ‘digitale oplevering’. Het BIM-model wordt dan aanvaard als digitale kopie van het fysieke gebouw. In die digital twin wordt de koppeling gemaakt met alle sensoren in het gebouw die een efficiënte opvolging in de exploitatiefase mogelijk maken.
Ook gebeten door
slimme technologie?
Kom bij ons grenzen verleggen en maak mee het verschil in onze toonaangevende projecten.