7/2/2024

Onderzoek duurzame warmtebronnen geeft Stad Brugge het inzicht om stappen te ondernemen richting een klimaatneutrale stad in 2050

Onderzoek duurzame warmtebronnen geeft Stad Brugge het inzicht om stappen te ondernemen richting een klimaatneutrale stad in 2050

Het Brugs klimaatplan 2030, samengesteld met experten en lokale verenigingen en ondernemers, werd in februari 2022 goedgekeurd door het college en de gemeenteraad. Het klimaatplan heeft als doel om tegen 2030 minstens 49% minder CO2 uit te stoten. Dit als tussenstap om in 2050 een klimaatneutrale stad te worden.

KLIMAATPLAN 2030

In het klimaatplan worden meer dan 200 acties vermeld. Al deze acties zijn verdeeld onder 7 verschillende thema’s, waarbij onder andere fossielvrij verwarmen en hernieuwbare elektriciteit aan bod komen. Één van de vele acties is duidelijk: Een zoektocht naar bijkomende groene warmtebronnen voor zowel hoge als lage temperatuur.

De eerste stappen werden reeds in 2021 gezet wanneer het warmtezoneringsplan voor het hele grondgebied van de stad werd goedgekeurd. Dit zoneringsplan hielp om de visie en het beleid rond duurzame warmte in Brugge richting te geven en wetenschappelijk te onderbouwen.
Het warmtezoneringsplan geeft weer welke wijken en straten kostenoptimaal gezien het best collectief duurzaam verwarmd worden tegen 2050.

DUURZAME WARMTEBRONNEN

De opdracht van Ingenium, samen met partner EXTRAQT, omvatte het onderzoek naar de mogelijke duurzame warmtebronnen die in de stad Brugge kunnen worden aangewend om via een collectief systeem publieke en private gebouwen te voorzien van duurzame warmte. Dit onderzoek kon worden ingedeeld in 3 fasen.

Fase 1: beschikbare warmte

In een eerste fase onderzocht Ingenium in samenwerking met de stad de beschikbare warmtebronnen op het ganse grondgebied van Brugge en zijn deelgemeenten. Het resultaat is een lijst en een kaart van de warmtebronnen, aangevuld met de beschikbare vermogens, warmtehoeveelheden en temperatuur. Daarnaast werd een eerste kwalitatieve beoordeling van de bruikbaarheid van de warmte beschikbaar.

Deze warmtebronnen kunnen worden ingedeeld in verschillende categorieën:

  • Industriële restwarmte (vb: haven Zeebrugge & bedrijventerreinen)
  • Zonne-energie op restruimtes (CST, PVT en zonneboilers)
  • Geothermie
  • Oppervlaktewater
  • Rioleringswater (riothermie)
  • Drinkwater
  • Niet locatiegebonden warmtebronnen
  • Grootschalige lucht/water warmtepompen
  • Elektrodeketels
  • Diverse technologieën op basis van verbranding van diverse brandstoffen (vb. ketels & WKK’s)

duurzame warmtebronnen stad brugge op kaart

Fase 2: de stad collectief voorzien van warmte

Vervolgens werd bekeken in welke mate de meest veelbelovende en duurzame warmtebronnen de diverse gebieden in de stad collectief kunnen voorzien van warmte. Er werden diverse simulatiemodellen opgesteld om zone per zone te kijken of de aanwezige bronnen volstaan, en dit per zone steeds in combinatie met een grootschalige warmtebuffer en een piekwarmtecentrale. Dit telkens voor de huidige warmtevraag van de stad, en voor de verwachte warmtevraag na renovatie van alle gebouwen. Op deze manier heeft de stad per warmtenetzone zicht op de nodige collectieve warmte-infrastructuur.

Warmtenetten stad brugge op kaart

Fase 3: energetische en financiële evaluatie

In een laatste fase zullen we de diverse warmtebronnen energetisch en financieel evalueren. Per warmtenetzone kijken we naar het verwachte energieverbruik en vergelijken we met de huidige situatie en andere mogelijke fossielvrije oplossingen. De investerings-, energie- en onderhoudskosten worden geraamd per warmtebron en per bijkomend nodige warmtecentrale.
Op deze manier krijgt stad Brugge een goed inzicht in de nodige infrastructuur voor collectieve warmte en kan de stad doelgericht kijken naar de opstart van de diverse deelprojecten.

Had je graag meer info gewenst over dit project? Contacteer onze expert Joris Dedecker via joris.dedecker@ingenium.be of bel naar 050 40 45 30.

Downloads

No items found.

Neem contact met onze expert

Joris Dedecker

Gerelateerde nieuwsberichten

VEKA doet beroep op Ingenium voor update studie kostenoptimaal E-peil voor niet-residentiële nieuwe gebouwen
in de kijker
No items found.
23/5/2024

VEKA doet beroep op Ingenium voor update studie kostenoptimaal E-peil voor niet-residentiële nieuwe gebouwen

Voor het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) rondde Ingenium onlangs de studie af over kostenoptimale niveaus bij nieuwbouw van niet-residentiële gebouwen. De conclusies zijn niet enkel nuttig voor de overheid maar laten ons ook toe nog sneller en accurater advies te geven aan onze opdrachtgevers.
Antwerpen verkent geothermie in publieke ruimtes voor duurzame verwarming
in de kijker
14/4/2024

Antwerpen verkent geothermie in publieke ruimtes voor duurzame verwarming

Om haar duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, zet de stad Antwerpen zich volop in op stadswarmtenetten. Deze warmtenetten dienen als een duurzame oplossing voor het verwarmen van gebouwen binnen de stad. Echter, niet elke locatie binnen Antwerpen is geschikt voor de implementatie van dergelijke warmtenetten.
De Bijlokesite in Gent: Energetische transformatie voor een duurzame toekomst
in de kijker
11/3/2024

De Bijlokesite in Gent: Energetische transformatie voor een duurzame toekomst

De Bijlokesite in Gent, doordrenkt van een rijke geschiedenis en gevarieerde architectuur, vormt een unieke uitdaging in de zoektocht naar een duurzame toekomst. De diversiteit in het gebruik, de eigendom en de leeftijd van de gebouwen op de site maakt het energetisch optimaliseren en fossielvrij verwarmen een complexe taak. Desondanks bundelen de Stad Gent en Hogeschool Gent hun krachten om een doordacht plan op te stellen, met speciale aandacht voor de historische context en erfgoedwaarde van de gebouwen.