Haalbaarheidsstudies, ontwerp en begeleiding uitvoering van PV-installaties, laadinfra en flexibiliteit bij AZ Zeno
Ingenium stond in bij de ontwikkeling van meerdere PV-installaties op het ziekenhuis AZ-Zeno te Knokke. Voor AZ-Zeno was het van cruciaal belang om duurzaamheid te integreren in hun operationele infrastructuur en INGENIUM heeft ze bij elke stap ondersteund met expertise en toewijding.
Opdrachtgever
AZ Zeno
Locatie
Knokke
Periode studie
2023
Haalbaarheidsstudies, ontwerp en begeleiding uitvoering van PV-installaties, laadinfra en flexibiliteit bij AZ Zeno
INGENIUM stond in bij de ontwikkeling van meerdere PV-installaties op het ziekenhuis AZ-Zeno te Knokke. Voor AZ-Zeno was het van cruciaal belang om duurzaamheid te integreren in hun operationele infrastructuur en INGENIUM heeft ze bij elke stap ondersteund met expertise en toewijding.
In het beginstadium zorgde INGENIUM voor de implementatie van een PV-installatie op het dak van 335 kWp die de afhankelijk van het conventionele energienet verminderde. Toen de energiecrisis toesloeg, zorgden we met spoed voor de begeleiding van een aanvullende PV-installatie van 490 kWp op de aanvullende vrije daken.
Recentelijk heeft INGENIUM een ontwerp met bijhorende haalbaarheid verzorgd voor een grondopstelling van 1522 kWp evenals een PV-installatie van 1100 kWp op een nieuw te bouwen carport. Na realisatie van de laatste 2 projecten komt het totaal productievermogen PV van de site op 3,45 MW.
Met diepgaande kennis en op maat gemaakte oplossingen helpen we het ziekenhuis te verduurzamen en zich te positioneren als een voorloper op het gebied van groene energie.
Naast de implementatie van bijkomende PV is er onder de nieuwe carportstructuur laadinfrastructuur geplaatst. Hierbij zijn in een huidige fase 24 laadpunten geplaatst, met bijkomende infrastructuur voor 22 bijkomende laadpunten (tot en met bekabeling). Er is ook een slim-stuursysteem bedacht dat inspeelt op de productie van de hernieuwbare energiebronnen op de site, rekening houdt met de infrastructuur op de site en de verschillende prijzen op de elektriciteitsmarkten. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen de verschillende type gebruikers(personeel, bezoekers, …) om te voldoen aan ieders noden. Tot slot is onderzocht hoe de comfortnoodstroom optimaal gevaloriseerd kan worden als deze niet gebruikt wordt. Hierbij is er gekozen om deze in te zetten voor netondersteunde diensten (mFRR) voor Elia. De veiligheid van het ziekenhuis blijft hierbij ook bewaakt opdat deze steeds voorrang krijgt op externe diensten.
Ingenium stond in van A tot Z bij zowel de conceptbepaling, opmaak engineeringdossier en aanbesteding als de werfopvolging. De PV-installaties, laadinfrastructuur en flexibiliteitsoplossingen zijn anno 2025 voorlopig opgeleverd.
ref. 07022.006
Ook gebeten door
slimme technologie?
Kom bij ons grenzen verleggen en maak mee het verschil in onze toonaangevende projecten.