Routeplan klimaatneutrale stadsgebouwen Brugge
De stad Brugge zet zich in voor een duurzame toekomst door ambitieuze stappen te ondernemen richting klimaatneutraliteit om tegen 2030 de lokale uitstoot van CO2 in Brugge te halveren. Het routeplan voor klimaatneutrale stadsgebouwen zet in op het drastisch verminderen van de CO2-uitstoot van gemeentelijke gebouwen en het bevorderen van energie-efficiëntie. Door middel van innovatieve technologieën, hernieuwbare energiebronnen en bewuste bouwpraktijken streeft Brugge ernaar om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn.
OPDRACHTGEVER
Stad Brugge
BUDGET STUDIE
ca. 150.000 EUR(excl. BTW)
PERIODE
studie nov 2023- sept 2024
REF
23079.001
Routeplan klimaatneutrale stadsgebouwen Brugge
Divers patrimonium
De stad Brugge heeft een zeer groot en divers gebouwenpatrimonium. Het gaat bijvoorbeeld om scholen, musea, administratieve gebouwen, erfgoedgebouwen en sportinfrastructuur. De stad staat voor de bijzonder grote opgave dat elk van deze gebouwen grondig verduurzaamd moet worden.
Routeplan klimaatneutrale stadsgebouwen
Om de stad inzicht te geven in deze uitdaging, werd het project 'Routeplan klimaatneutrale stadsgebouwen' opgestart. Voor 67 gebouwen en sites werd een energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële gebouwen (EPC-NR) opgemaakt. Vervolgens werd voor elk van deze gebouwen een uitgebreide analyse uitgevoerd om te kijken wat er nodig is voor een klimaatneutraal gebouwenpatrimonium. In het routeplan werden diverse energiebesparende maatregelen per gebouw of gebouwencluster opgenomen, zoals het isoleren van de diverse bouwschildelen, plaatsen van een warmtepomp, aansluiten op een warmtenet, aanpassen van de ventilatie, aanpassen van de warmteafgifte-elementen zoals radiatoren, plaatsen van zonnepanelen, relighting, regeltechnische optimalisatie,… elk met hun investeringskost, energiebesparing en CO2-reductie. Per gebouw gebeurde de controle of er werd voldaan aan de opgelegde wettelijke eisen.
Inzichten
Op deze manier heeft de stad inzicht in volgende elementen, zowel op gebouw- of siteniveau als op gebouwpatrimoniumniveau:
De nodige investeringen en investeringskosten om te komen tot een klimaatneutraal stadspatrimonium
Prioritisering van de investeringen
De impact op het energielabel (EPC-NR) van elk van de doorgerekende energiebesparingsmaatregelen
De impact op het energieverbruik van elk van de doorgerekende energiebesparingsmaatregelen
De impact op de energiefactuur van elk van de doorgerekende energiebesparingsmaatregelen
De impact op de totale CO2-uitstoot van het gebouwpatrimonium
Visualisatie van de CRREM-curve (Carbon Risk Real Estate Monitor) of andere duurzaamheidsdoelstellingen
Dynamische tool
Al deze opgebouwde data werd gevisualiseerd in een dynamische omgeving. Deze omgeving laat toe dat de stad wijzigingen kan aanbrengen in de data. Zo kan de stad de uitvoeringsperiode van een bepaalde maatregel wijzigen, de uitgevoerde maatregelen evalueren, het energieverbruik per gebouw jaarlijks updaten, zelf maatregelen toevoegen,… Op die manier is het routeplan een werkinstrument voor de stad om ‘on track’ te blijven met de doelstellingen en te aligneren met de interne strategische doelstellingen.


Ook gebeten door
slimme technologie?
Kom bij ons grenzen verleggen en maak mee het verschil in onze toonaangevende projecten.