21/10/2021

Typistenzaal Brepols: moderne technieken en authentieke elementen gaan hand in hand.

Typistenzaal Brepols: moderne technieken en authentieke elementen gaan hand in hand.

Het gebouw met de imposante voormalige dactylozaal is nu een plek waar kunstacademies zich kunnen ontplooien. Samen met WIT architecten zijn we er in geslaagd om de moderne technieken op een subtiele, onzichtbare manier te integregen en zo de authenticiteit van het monument te bewaren.

Drukkerij Brepols, een van de bekendste drukkerijen van Turnhout, verhuisde naar een nieuwe locatie buiten de stad. Zo kwam de historische site vrij en werd ze een plaats voor cultuur.

De nieuwe site

Centraal in dit plan is de realisatie van een nieuwe kunstacademie die twee bestaande academies (enerzijds muziek, woord en dans; anderzijds beeldende kunsten) bijeenbrengt in één nieuwe school.

De academie moet de reconversie waarmaken van twee waardevolle gebouwen van de drukkerij. Het als monument geklasseerd kantoorgebouw uit het interbellum zal de centrale functies van de school en een ruime polyvalente kunstenhal herbergen.

Een fabriekshal met karakteristieke betonstructuur uit dezelfde periode wordt gerenoveerd tot ateliers voor de afdelingen beeldende kunsten. Een sprekende nieuwbouw voorziet in performante lokalen voor de afdelingen muziek, woord en dans.

Bij het ontwerp van de nieuwe academie gaat bijzondere aandacht naar de layout van de circulatieruimte. Er wordt naar gestreefd om een puur functioneel schema te overstijgen: de circulatieruimte is meer dan de strikt noodzakelijke gangen om de verschillende lokalen te ontsluiten. Er wordt ruimte gemaakt voor ontmoetingsplekken met verschillende sferen. Op niveau 1 wordt plaats gemaakt voor een rondgang als ‘interne agora’, een centrale ruimte waar alle kunsten bijeenkomen en van waaruit de trajecten naar de verschillende deeldisciplines vertrekken.

Het ontwerp voor de nieuwe stedelijke kunstacademie van Turnhout streeft ernaar om - zowel in het deel reconversie als in het deel nieuwbouw - de geest van de gerecupereerde drukkerijgebouwen te laten spreken. Zo wordt de hele academie bedacht als een ‘creatieve fabriek’ waar een rationele en tegelijk opvallende structuur, samen met een ritmiek in geveloplossingen en lichtinval, de ruimtes typeren.

(Bron: Wit Architecten)

Voor meer info kan je terecht bij Eddy De Baets: 050/40 45 30 of via eddy.debaets@ingenium.be.

Downloads

No items found.

Neem contact met onze expert

Eddy De Baets

Gerelateerde nieuwsberichten

Energiemasterplan brengt energiemogelijkheden in kaart voor grootschalige renovatie Jubelpark en musea
in de kijker
18/6/2024

Energiemasterplan brengt energiemogelijkheden in kaart voor grootschalige renovatie Jubelpark en musea

Het Jubelpark in Brussel, doordrenkt van een eeuwenoude geschiedenis en architecturale diversiteit, staat voor een grootschalige renovatie. Deze ambitieuze onderneming wordt niet alleen gedreven door de behoefte aan restauratie maar ook door de dringende noodzaak om te voldoen aan klimaatdoelstellingen. Hierbij speelt de ontwikkeling van een energiemasterplan een cruciale rol.
De Bijlokesite in Gent: Energetische transformatie voor een duurzame toekomst
in de kijker
11/3/2024

De Bijlokesite in Gent: Energetische transformatie voor een duurzame toekomst

De Bijlokesite in Gent, doordrenkt van een rijke geschiedenis en gevarieerde architectuur, vormt een unieke uitdaging in de zoektocht naar een duurzame toekomst. De diversiteit in het gebruik, de eigendom en de leeftijd van de gebouwen op de site maakt het energetisch optimaliseren en fossielvrij verwarmen een complexe taak. Desondanks bundelen de Stad Gent en Hogeschool Gent hun krachten om een doordacht plan op te stellen, met speciale aandacht voor de historische context en erfgoedwaarde van de gebouwen.
Kunnen erfgoedinstellingen ook energiebesparende maatregelen toepassen?
in de kijker
No items found.
27/1/2023

Kunnen erfgoedinstellingen ook energiebesparende maatregelen toepassen?

Blijft de energiefactuur bij jou ook een pijnpunt? Ook voor collectiebeherende cultureel-erfgoedinstellingen is dit het geval. Door de nood aan collectiezorg kunnen deze instellingen niet altijd energiebesparende maatregelen toepassen. Verschillende collectiestukken hebben nu eenmaal een 'voorkeursklimaat'. Dit voorkeursklimaat zorgt ervoor dat de collectiestukken goed bewaard kunnen worden voor volgende generaties.