13/4/2023

Marinekazerne Bootsman-Jonsen in Oostende heeft ambitie om eerste fossielvrije kazerne te worden

Marinekazerne Bootsman-Jonsen in Oostende heeft ambitie om eerste fossielvrije kazerne te worden

Defensie plant een grootschalige renovatie van kazerne Bootsman-Jonsen in Oostende, een van belangrijkste opleidingscentra voor onze marine. De site krijgt een grondige renovatie en herinrichting, om de kwaliteit van de opleiding te bewaken en de site in een klap een stuk duurzamer te maken. Zo maakt Defensie zijn eerste stappen richting een fossielvrije kazerne.

Aansluiten op warmtenet

Om deze ambitie te kunnen waarmaken zal de kazerne op het warmtenet van Beauvent aansluiten. Dit warmtenet zal restwarmte leveren aan de site. De keuze van Defensie om aan te sluiten op het warmtenet en zo plotsklaps de site van duurzame warmte te voorzien is alvast een goede stap in de juiste richting. Defensie werd hierbij ondersteund in het opmaken van de fasering van de aansluiting.  Ook werd er een plan voorzien om de continuïteit van de warmtevoorziening te garanderen.

Masterplan houdt rekening met toekomstige wijzigingen

Bron foto: portofoostende.be, Ingenium werkte voor dit project het masterplan voor warmte en elektriciteit uit. In dergelijk masterplan wordt een langetermijnvisie uitgewerkt waarbij gefaseerde investeringen in energievoorzieningen op korte en lange termijn in kaart worden gebracht.

In dit project werd de planning van tijdelijke aansluitingen, tijdelijke stookplaatsen, de ruimte daarvoor en de mogelijke manieren om die ruimte later opnieuw te benutten zijn door het masterplan afgedekt.

Ook de nodige stappen voor de elektriciteitsvoorzieningen werden uitgewerkt om de site gefaseerd te kunnen ombouwen. In het masterplan werd rekening gehouden met de nieuwe en bijkomende functies en voorzieningen voor de laadinfrastructuur. Er werden een aansluiting, transformatorcabines, tracés en gefaseerde stappen vastgelegd. Tenslotte werd Defensie ondersteund bij het inschatten van de kosten voor de technieken binnenin dit masterplan.

Graag meer info over het opstellen van een masterplan? Wil je ook graag jouw site verduurzamen? Neem gerust contact op met thomas.koch@ingenium.be of bel naar 050 40 45 30.

Downloads

No items found.

Neem contact met onze expert

Thomas Koch

Gerelateerde nieuwsberichten

VEKA doet beroep op Ingenium voor update studie kostenoptimaal E-peil voor niet-residentiële nieuwe gebouwen
in de kijker
No items found.
23/5/2024

VEKA doet beroep op Ingenium voor update studie kostenoptimaal E-peil voor niet-residentiële nieuwe gebouwen

Voor het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) rondde Ingenium onlangs de studie af over kostenoptimale niveaus bij nieuwbouw van niet-residentiële gebouwen. De conclusies zijn niet enkel nuttig voor de overheid maar laten ons ook toe nog sneller en accurater advies te geven aan onze opdrachtgevers.
Antwerpen verkent geothermie in publieke ruimtes voor duurzame verwarming
in de kijker
14/4/2024

Antwerpen verkent geothermie in publieke ruimtes voor duurzame verwarming

Om haar duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, zet de stad Antwerpen zich volop in op stadswarmtenetten. Deze warmtenetten dienen als een duurzame oplossing voor het verwarmen van gebouwen binnen de stad. Echter, niet elke locatie binnen Antwerpen is geschikt voor de implementatie van dergelijke warmtenetten.
De Bijlokesite in Gent: Energetische transformatie voor een duurzame toekomst
in de kijker
11/3/2024

De Bijlokesite in Gent: Energetische transformatie voor een duurzame toekomst

De Bijlokesite in Gent, doordrenkt van een rijke geschiedenis en gevarieerde architectuur, vormt een unieke uitdaging in de zoektocht naar een duurzame toekomst. De diversiteit in het gebruik, de eigendom en de leeftijd van de gebouwen op de site maakt het energetisch optimaliseren en fossielvrij verwarmen een complexe taak. Desondanks bundelen de Stad Gent en Hogeschool Gent hun krachten om een doordacht plan op te stellen, met speciale aandacht voor de historische context en erfgoedwaarde van de gebouwen.