15/10/2021

Klimaatplan Brugge in de kijker

Klimaatplan Brugge in de kijker

Ingenium werkt samen met VITO en Jorn Verbeeck (als expertenteam) en met de verschillende betrokken diensten van de Stad Brugge mee aan de opmaak van een klimaatplan 2030 voor Brugge.

Het klimaatplan is een onderdeel van het Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie. Daarin engageren de burgemeesters zich om de uitstoot van CO2 (en eventueel van andere broeikasgassen) op het grondgebied van hun gemeente tegen 2030 met ten minste 40 procent terug te dringen. Op basis van de meest recente richtlijn van Europa wordt de lat zelfs hoger gelegd, tot 55 procent reductie tegen 2030.

Deze reductie gebeurt in hoofdzaak via mitigerende maatregelen gericht op fossielvrije verwarming, hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en mobiliteit.

Daarnaast wordt ook ingezet op klimaatmaatregelen op het vlak van circulariteit en voeding. Tenslotte worden ook maatregelen gedefinieerd die inzetten op de aanpassing aan de effecten van de klimaatverandering en het klimaatrobuust maken van de stad.

Het bestuur en de diensten van Stad Brugge zullen zich verder organiseren om het actieplan uit te rollen en willen ook als voorbeeld dienen.

Als studie- en adviesbureau met hoofdkantoor in Brugge zijn we verheugd om aan dit klimaatplan te kunnen meewerken. We engageren ons om de maatregelen ook zelf toe te passen in onze eigen gebouwen en bij onze mobiliteitskeuzes. ‘Leading by example’ is voor ons immers een evidentie.

Lees het interview met Pedro Pattijn (Ingenium) en Han Vandevyvere (EnergyVille), dat je hieronder kunt downloaden.

Voor meer info kan je terecht bij Joris Dedecker: 050/40 45 30 of via pedro.pattijn@ingenium.be.

Neem contact met onze expert

Joris Dedecker

Gerelateerde nieuwsberichten

VEKA doet beroep op Ingenium voor update studie kostenoptimaal E-peil voor niet-residentiële nieuwe gebouwen
in de kijker
No items found.
23/5/2024

VEKA doet beroep op Ingenium voor update studie kostenoptimaal E-peil voor niet-residentiële nieuwe gebouwen

Voor het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) rondde Ingenium onlangs de studie af over kostenoptimale niveaus bij nieuwbouw van niet-residentiële gebouwen. De conclusies zijn niet enkel nuttig voor de overheid maar laten ons ook toe nog sneller en accurater advies te geven aan onze opdrachtgevers.
Antwerpen verkent geothermie in publieke ruimtes voor duurzame verwarming
in de kijker
14/4/2024

Antwerpen verkent geothermie in publieke ruimtes voor duurzame verwarming

Om haar duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, zet de stad Antwerpen zich volop in op stadswarmtenetten. Deze warmtenetten dienen als een duurzame oplossing voor het verwarmen van gebouwen binnen de stad. Echter, niet elke locatie binnen Antwerpen is geschikt voor de implementatie van dergelijke warmtenetten.
De Bijlokesite in Gent: Energetische transformatie voor een duurzame toekomst
in de kijker
11/3/2024

De Bijlokesite in Gent: Energetische transformatie voor een duurzame toekomst

De Bijlokesite in Gent, doordrenkt van een rijke geschiedenis en gevarieerde architectuur, vormt een unieke uitdaging in de zoektocht naar een duurzame toekomst. De diversiteit in het gebruik, de eigendom en de leeftijd van de gebouwen op de site maakt het energetisch optimaliseren en fossielvrij verwarmen een complexe taak. Desondanks bundelen de Stad Gent en Hogeschool Gent hun krachten om een doordacht plan op te stellen, met speciale aandacht voor de historische context en erfgoedwaarde van de gebouwen.