23/2/2021

Kan geothermische warmtepomp ook strenge winterperiodes aan?

Kan geothermische warmtepomp ook strenge winterperiodes aan?

De recente strenge winterperiode was een goede stresstest voor verwarmingsinstallaties en vooral voor warmtepompen. Van enkele klanten met een geothermische warmtepomp kregen we vragen over de (schijnbaar) lage temperatuur in het BEO-veld. Zo signaleerden 2 klanten op vrijdag 12 februari regimes van 4 graden Celsius aan de ingang van de warmtepomp en respectievelijk 0,5 en 0 graden retourtemperatuur. Bij een andere klant gaf het BEO-veld zaterdag 13 februari – na een week met enkel vorstdagen – een regime aan van 4,2°C/0,7°C.

Nog (veel) marge

Deze waarden zijn perfect normaal op het einde van een (zeer) koude periode en wijzen erop dat het BEO-veld goed wordt benut. Gedurende de winter wordt de warmte langzaam aan de bodem onttrokken. Tegen het einde van de zomer is de bodem door (passieve) koeling van het gebouw opnieuw opgewarmd tot ongeveer 12 graden.

De voorbije jaren waren vorstdagen schaars of zelfs helemaal afwezig tijdens de winters. De bodemtemperatuur zakte dan tot 6 à 7 graden. De 4 graden midden februari dit jaar was echter helemaal niet problematisch, integendeel. Omdat het water in de leidingen van het BEO-veld gemengd is met glycol, is er zelfs nog een extra marge van 10 graden. Ook het rendement van de geothermische warmtepompen bleef in deze omstandigheden heel goed, met een COP (coefficient of performance) van meer dan 4 (4 eenheden binnenwarmte wordt gehaald uit 3 eenheden bodemwarmte en 1 eenheid elektriciteit).

Snelle recuperatie

Een warmtepomp werkt in cycli die uiteraard intensiever worden bij extreme buitentemperaturen. Op het einde van zo’n cyclus kan de temperatuur in de bronnen wat zakken, omdat de bodem de vraag uit de bronnen niet altijd helemaal kan volgen. Tussen 2 cycli heeft de bodem echter de tijd om opnieuw zijn energie aan het water in het BEO-veld af te geven. Dat de ingangstemperatuur aan de warmtepomp op vrijdag 12 en zaterdag 13 februari tot ongeveer 4 graden was gedaald, was dus perfect normaal. Op maandag 15 februari noteerden onze klanten al opnieuw temperaturen boven 5 graden.

Stresstest in warme zomers

Ingenium blijft grote voorstander van warmtepompen om het hele jaar door een comfortabel binnenklimaat in gebouwen te garanderen. Dat ze zelfs tijdens de voorbije ijsweek op het einde van de winter perfect blijven werken, onderstreept hun meerwaarde in de duurzame energietransitie. Als de komende zomer opnieuw enkele hittegolven in petto heeft, laten we u in het najaar graag weten hoe de geothermische warmtepompen op die stresstest hebben gereageerd.

Wil je meer info, contacteer dan zeker onze expert Raf De Herdt via 050 40 45 30 of raf.deherdt@ingenium.be

Downloads

No items found.

Neem contact met onze expert

Raf De Herdt

Gerelateerde nieuwsberichten

GRO evalueert nu ook of gebouw ‘slim’ is
in de kijker
21/2/2025

GRO evalueert nu ook of gebouw ‘slim’ is

De GRO, de duurzaamheidsmeter voor gebouwen die de Vlaamse overheid ontwikkelde, kreeg recent een update, met een extra luik over slimme gebouwen en technologieën.
Bereid uw gebouw voor op de toekomst: EPC-conforme renovaties
in de kijker
17/2/2025

Bereid uw gebouw voor op de toekomst: EPC-conforme renovaties

EPC-eisen halen voor niet-residentiële gebouwen? Wij helpen u met een gedetailleerd energiemasterplan.
Nieuwe koelinstallatie van VIB is zuiniger, performanter en redundanter
in de kijker
10/2/2025

Nieuwe koelinstallatie van VIB is zuiniger, performanter en redundanter

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) vernieuwde de koelinstallatie van een onderzoeksgebouw in Zwijnaarde. Om voor deze omvangrijke investering de optimale keuze te kunnen maken, vroeg het VIB aan Ingenium om diverse scenario’s uit te werken. We keken daarbij met een brede blik naar wat er allemaal mogelijk was op de site, en hoe energie in de toekomst ook met ándere installaties kan worden uitgewisseld. Naast het concept namen we ook het concrete ontwerp en de opvolging van de uitvoering voor onze rekening.