11/4/2022

Inspiratiekaart warmte gelanceerd!

Inspiratiekaart warmte gelanceerd!

Op 29/03 werd de Inspiratiekaart Warmte gelanceerd door de VVSG: Ingenium werkte mee aan deze kaart, als lid van het consortium WarmteWerkt. Met behulp van deze website kan elk Vlaams gemeente- of stadsbestuur voor een gewenst deelgebied snel de warmtevraag, nu en na renovatie, en het energetisch potentieel van individuele en collectieve warmte-oplossingen bekijken, als onderdeel van de lokale energietransitie.

Hoe gaat u hier nu verder mee aan de slag?

Ingenium heeft alle kennis in huis om u bij te staan bij de verdere uitwerking van een lokale warmtestrategie. We stonden eerder al Mechelen en Brugge bij, twee voorlopers in Vlaanderen die samenwerken binnen het Europese SHIFFT-project. Samen met stad Mechelen werkten we bijvoorbeeld het voorbije jaar reeds aan hun eigen lokale warmtestrategie, waarbij we de warmtevraagkaarten koppelden aan een inventarisatie van de lokale beschikbare warmtebronnen.

Daarnaast werkten we aan een lokale warmtecoalitie en bepalen we de warmtemasterplannen voor drie energetisch interessante zones in de stad (bedrijventerrein Mechelen-Noord, de Mechelse Vesten, grootschalige nieuwe stadswijk Ragheno). Tenslotte maakten we een afwegingskader voor het fossielvrij maken van het eigen gebouwenpatrimonium van de stad.

Warmtezoneringsplan Mechelen (Ingenium)

In opdracht van stad Brugge werkten we aan een haalbaarheidsstudie voor een warmtenet in de historische binnenstad.

Haalbaarheidsstudie warmtenet binnenstad Brugge

Voor meer info over hoe u de Inspiratiekaart voor uw eigen stad of gemeente kunt gebruiken en hoe we u samen met onze partners kunnen bijstaan voor uw lokale warmtestrategie, contacteer thomas.koch@ingenium.be.

Ingenium heeft, samen met onze vaste partners, ervaring met onder andere:

  • Opmaak lokale warmtestrategie
  • Inventarisatie lokale (rest)warmtebronnen
  • Begeleiding bij het opzetten van lokale warmtecoalities
  • Doorlichting van het gebouwenpatrimonium en fossielvrije renovatiestrategieën
  • Haalbaarheidsstudies voor gebouwrenovatie en duurzame warmteconcepten (warmtepompen obv diverse hernieuwbare warmtebronnen, biomassa, restwarmte, microwarmtenetten, stadswarmtenetten,…)
  • Opmaak energiemasterplan voor nieuw te ontwikkelen stadsdelen en bedrijventerreinen
  • EPC- en ESCO-facilitatie

Downloads

No items found.

Neem contact met onze expert

Thomas Koch

Gerelateerde nieuwsberichten

VEKA doet beroep op Ingenium voor update studie kostenoptimaal E-peil voor niet-residentiële nieuwe gebouwen
in de kijker
No items found.
23/5/2024

VEKA doet beroep op Ingenium voor update studie kostenoptimaal E-peil voor niet-residentiële nieuwe gebouwen

Voor het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) rondde Ingenium onlangs de studie af over kostenoptimale niveaus bij nieuwbouw van niet-residentiële gebouwen. De conclusies zijn niet enkel nuttig voor de overheid maar laten ons ook toe nog sneller en accurater advies te geven aan onze opdrachtgevers.
Antwerpen verkent geothermie in publieke ruimtes voor duurzame verwarming
in de kijker
14/4/2024

Antwerpen verkent geothermie in publieke ruimtes voor duurzame verwarming

Om haar duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, zet de stad Antwerpen zich volop in op stadswarmtenetten. Deze warmtenetten dienen als een duurzame oplossing voor het verwarmen van gebouwen binnen de stad. Echter, niet elke locatie binnen Antwerpen is geschikt voor de implementatie van dergelijke warmtenetten.
De Bijlokesite in Gent: Energetische transformatie voor een duurzame toekomst
in de kijker
11/3/2024

De Bijlokesite in Gent: Energetische transformatie voor een duurzame toekomst

De Bijlokesite in Gent, doordrenkt van een rijke geschiedenis en gevarieerde architectuur, vormt een unieke uitdaging in de zoektocht naar een duurzame toekomst. De diversiteit in het gebruik, de eigendom en de leeftijd van de gebouwen op de site maakt het energetisch optimaliseren en fossielvrij verwarmen een complexe taak. Desondanks bundelen de Stad Gent en Hogeschool Gent hun krachten om een doordacht plan op te stellen, met speciale aandacht voor de historische context en erfgoedwaarde van de gebouwen.