10/5/2021

Ingenium zet samen met Egnaton in op duurzame(re) laboratoria

Ingenium zet samen met Egnaton in op duurzame(re) laboratoria

In maart 2021 was Koen Van Canneyt – onze Expert Cleanrooms & Laboratories – een van de sleutelspelers op het Egnaton Forum over laboratoria. Hij gaf toelichting op de Virtual Lab Tour in de nieuwbouwlaboratoria O&N1bis en O&N5 van de KU Leuven en nam deel aan een internationaal panel over energiereductie in labogebouwen.

Egnaton is de Europese vereniging voor duurzame laboratoria. De van oorsprong Duitse organisatie groepeert een 100-tal leden, voornamelijk universiteiten, architecten- en ontwerpbureaus, en industriële experten. Egnaton zet in op lagere lifecyclekosten en een verlengde levensduur van laboratoria, en streeft ook naar grotere veiligheid, een positieve invloed op de gezondheid van de gebruikers en de omgeving, en het sterk verminderen van de effecten op het milieu. Ingenium is actief in de werkgroepen rond twee sleuteldomeinen binnen de duurzame visie op laboratoria: energie-efficiëntie en ventilatie.

Virtuele rondleiding

Op 8 maart 2021 werden de Forumgasten online rondgeleid in de  10.000 m² grote nieuwbouwlaboratoria van de KU Leuven. Het incubatorprincipe werd eerst conceptueel toegelicht door de bouwheer-eindgebruiker en verder uitgewerkt door de verschillende architecten. Ingenium ging daarna dieper in op het ontwerp van de voornamelijk biotechlabo’s. De focus lag daarbij vooral op hoe de vraag naar maximale flexibiliteit vanwege de bouwheer tijdens de concept-, ontwerp- en uitvoeringsfase concreet werd ingevuld. Projectingenieurs van de KU Leuven vergeleken tenslotte die ontwerpwaardes met de finale inrichtingsplannen.

Duurzaam koelen

Op 22 maart was er de online Egnaton Panel Discussion over ‘Energy supply in labs’. Omdat de talrijke apparatuur er veel warmte uitstoot, zoomde Koen Van Canneyt in op de koelstrategie van analytische labo’s. Hij bestudeerde verschillende cases. Naast het elektriciteitsverbruik voor de ventilatoren werd telkens ook berekend welke verwarmings- en koelvermogens nodig waren. Door de optimale balans tussen free cooling en werken met recirculatie (enthalpie-regeling) op hittedagen te bepalen, kan ten opzichte van de klassieke oplossingen liefst 50 procent worden bespaard op het energieverbruik.

Voor meer info over duurzame laboratoria, contacteer Jan Robert via 050 40 45 30 of jan.robert@ingenium.be.

Downloads

No items found.

Neem contact met onze expert

Jan Robert

Gerelateerde nieuwsberichten

BlueApp, een nieuwbouwlabo waar industrie zich verbindt met de academische wereld
in de kijker
16/3/2023

BlueApp, een nieuwbouwlabo waar industrie zich verbindt met de academische wereld

In Antwerpen is BlueApp gevestigd op de Blue Gate Antwerp site. Deze site is het eerste watergebonden bedrijventerrein van het land dat circulair en eco-effectief is. Innovatie en duurzame chemie komen hier samen.
VUB bouwt aan haar toekomst met nieuwe hoogwaardige onderwijsruimten en laboratoria
in de kijker
5/1/2023

VUB bouwt aan haar toekomst met nieuwe hoogwaardige onderwijsruimten en laboratoria

De VUB bouwt aan haar toekomst met als doelstelling om de faculteiten en diensten van de universiteit te voorzien van een passende huisvesting in overeenstemming met de hedendaagse normen. De ontwikkeling van het veelal internationaal georiënteerd onderwijs vraagt om nieuwe hoogwaardige onderwijsruimten en laboratoria.
Project in de kijker: “Carrousel Landbouw” KU Leuven
in de kijker
15/11/2021

Project in de kijker: “Carrousel Landbouw” KU Leuven

In het project “Carrousel Landbouw” worden de laboratoria en kantoren van het Landbouwinstituut KU Leuven heringericht. Dit met een vernieuwing van alle technieken.