5/3/2022

Ingenium werkte mee aan ambitieus Klimaatplan 2030 in thuisstad Brugge

Ingenium werkte mee aan ambitieus Klimaatplan 2030 in thuisstad Brugge

Op 21 februari keurde de Brugse gemeenteraad het Klimaatplan 2030 goed. Ingenium maakte deel uit van het Expertenpanel dat berekende wat de stad nodig heeft om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

Door zich midden 2020 voor het Europees Burgemeestersconvenant te engageren, kreeg Stad Brugge twee jaar de tijd om een klimaatplan uit te werken. Het plan bepaalt dat de stad tegen 2030 de lokale CO2-uitstoot met de helft wil verminderen en tegen 2050 een volledig klimaatneutrale stad – zonder netto CO2-uitstoot – wil zijn.

De focus ligt op 7 brugge(n) naar morgen, die steunen op 20 inhoudelijke pijlers die op hun beurt opgebouwd zijn uit een 200-tal concrete acties. De ‘BruggeNaarMorgen’ zijn:

  • Fossielvrij verwarmen
  • Hernieuwbare energie
  • Slim, gezond en fossielvrij verplaatsen
  • Klimaatvriendelijk en circulair ondernemen Brugge smaakt (over de impact van voeding op het klimaat)
  • Klimaatrobuuste stad (over wateropslag en de natuur gebruiken om de stad af te koelen)
  • Klimaatneutrale toekomst voor iedereen (over de participatie van alle bewoners om de doelstellingen te bereiken).

Ingenium maakte deel uit van het Expertenpanel dat de ambities van het klimaatplan meetbaar maakt. Gezien onze expertise was het evident dat we meewerkten aan de luiken warmte (opwekking en verdeling van warmte om gebouwen te verwarmen warmterenovaties), zonne-energie en windenergie.

Door middel van backcasting en forecasting kwamen we tot diverse scenario’s die we onderbouwden met becijferde en dus meetbare doelstellingen en acties. Het stadsbestuur kon hieruit de keuzes maken die in het uiteindelijke klimaatplan zijn opgenomen.

Ingenium blijft niet graag aan de zijlijn staan wanneer de maatschappelijke keuzes voor de toekomst op de agenda komen. De bijkomende expertise die we met het klimaatplan in onze thuisstad Brugge hebben opgedaan, is uiteraard ook nuttig en bruikbaar voor andere lokale besturen die de weg naar een klimaatneutrale toekomst willen inslaan.

Meer weten over het Klimaatplan Brugge 2030 en/of de mogelijke toepassingen voor andere steden en gemeenten? Neem dan contact op met Nicolas Vyncke, Chairman Ingenium, via 050 40 45 30 of nicolas.vyncke@ingenium.be.

Downloads

No items found.

Neem contact met onze expert

Nicolas Vyncke

Gerelateerde nieuwsberichten

VEKA doet beroep op Ingenium voor update studie kostenoptimaal E-peil voor niet-residentiële nieuwe gebouwen
in de kijker
No items found.
23/5/2024

VEKA doet beroep op Ingenium voor update studie kostenoptimaal E-peil voor niet-residentiële nieuwe gebouwen

Voor het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) rondde Ingenium onlangs de studie af over kostenoptimale niveaus bij nieuwbouw van niet-residentiële gebouwen. De conclusies zijn niet enkel nuttig voor de overheid maar laten ons ook toe nog sneller en accurater advies te geven aan onze opdrachtgevers.
Antwerpen verkent geothermie in publieke ruimtes voor duurzame verwarming
in de kijker
14/4/2024

Antwerpen verkent geothermie in publieke ruimtes voor duurzame verwarming

Om haar duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, zet de stad Antwerpen zich volop in op stadswarmtenetten. Deze warmtenetten dienen als een duurzame oplossing voor het verwarmen van gebouwen binnen de stad. Echter, niet elke locatie binnen Antwerpen is geschikt voor de implementatie van dergelijke warmtenetten.
De Bijlokesite in Gent: Energetische transformatie voor een duurzame toekomst
in de kijker
11/3/2024

De Bijlokesite in Gent: Energetische transformatie voor een duurzame toekomst

De Bijlokesite in Gent, doordrenkt van een rijke geschiedenis en gevarieerde architectuur, vormt een unieke uitdaging in de zoektocht naar een duurzame toekomst. De diversiteit in het gebruik, de eigendom en de leeftijd van de gebouwen op de site maakt het energetisch optimaliseren en fossielvrij verwarmen een complexe taak. Desondanks bundelen de Stad Gent en Hogeschool Gent hun krachten om een doordacht plan op te stellen, met speciale aandacht voor de historische context en erfgoedwaarde van de gebouwen.