20/2/2024

Creatieve invulling kelder zorgt voor originele energiebron in Brussels project

Creatieve invulling kelder zorgt voor originele energiebron in Brussels project

Carte blanche krijgen, maar met de beperkingen van een bestaande locatie rekening moeten houden. Dat was de uitdaging voor de nieuwe invulling van het gebouw van BNP Paribas Fortis in de Broekstraat in Brussel. De overvloed aan ondergrondse niveaus bleken kansen te bieden voor creatieve oplossingen.

Door de ingebruikname van het nieuw hoofdkantoor aan de Warandeberg begin 2022, kwam onder meer het voormalig gebouw op de hoek van de Broekstraat en de Peterseliestraat in Brussel leeg te staan. Het ontwerpteam kreeg carte blanche om het een volledig nieuwe invulling te geven. Dat wordt een mix van wonen (appartementen en lofts), werken (kantoren en conferentiecentrum), kinderopvang en voedselproductie en -consumptie op de dakverdieping. Met een totale vloeroppervlakte van 55.000 m2 is dit een omvangrijk project.

DAKSERRE

Om het plaatselijk kweken van groenten mogelijk te maken, in combinatie met het restaurant, werd op het dak een serre voorzien. Wij stelden voor om meteen ook alle technische installaties vanop het dak te verplaatsen naar technische lokalen in de kelderverdiepingen. Zo kan het dak volledig worden benut voor nieuwe functies. Het dak wordt gebruikt als vijfde gevel met toepassing van groene daken met landschapsarchitectuur en moestuinen.

WATER ALS ENERGIEBRON

Met een meerdere ondergrondse niveaus bood de kelder heel wat ruimte en mogelijkheden. Anderhalf niveau zal worden ingenomen als parking. De onderste verdieping – 17 meter onder de grond – maken we gedeeltelijk waterdicht en vullen we op met water. De inhoud van dit bassin laten we opwarmen in de zomer, zodat we in de winter met dit warm water via warmtepompen het gebouw kunnen verwarmen. Het principe is gelijkaardig aan dat van een BEO-veld, maar dan door op een veel economischer manier gebruik te maken van de bestaande situatie.

Deze alternatieve energiebron zal echter niet volstaan om het volledige gebouw te verwarmen. De buitengevels aan de straatkant zijn behouden en zullen langs binnen geïsoleerd worden. De binnengevels zullen gloednieuw en dus ook zeer efficiënt zijn. Om de energiebalans in evenwicht te houden voorzien we ook een bijkomende bron met enkele boringen (KWO) op grondwater die aanvullend zal werken.

Meer weten over dit project en/of de mogelijkheden om jóuw project te verduurzamen?
Neem contact op met onze expert Sébastien Belpaire:
sebastien.belpaire@ingenium.be –  050 40 45 30.

Downloads

No items found.

Neem contact met onze expert

Sébastien Belpaire

Gerelateerde nieuwsberichten

Bereid uw gebouw voor op de toekomst: EPC-conforme renovaties
in de kijker
17/2/2025

Bereid uw gebouw voor op de toekomst: EPC-conforme renovaties

EPC-eisen halen voor niet-residentiële gebouwen? Wij helpen u met een gedetailleerd energiemasterplan.
Nieuwe koelinstallatie van VIB is zuiniger, performanter en redundanter
in de kijker
10/2/2025

Nieuwe koelinstallatie van VIB is zuiniger, performanter en redundanter

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) vernieuwde de koelinstallatie van een onderzoeksgebouw in Zwijnaarde. Om voor deze omvangrijke investering de optimale keuze te kunnen maken, vroeg het VIB aan Ingenium om diverse scenario’s uit te werken. We keken daarbij met een brede blik naar wat er allemaal mogelijk was op de site, en hoe energie in de toekomst ook met ándere installaties kan worden uitgewisseld. Naast het concept namen we ook het concrete ontwerp en de opvolging van de uitvoering voor onze rekening.
Is jouw gebouw klaar voor de toekomst? Kijk nu voor die energetische renovatie!
in de kijker
22/1/2025

Is jouw gebouw klaar voor de toekomst? Kijk nu voor die energetische renovatie!

Is jouw gebouw klaar voor de toekomst? Straks bepaal niet jij maar je huurder of je kantoor of shoppingcentrum op energievlak performant genoeg is. Gebouwen die niet energetisch up-to-date zijn, zullen minder comfortabel en duurder in gebruik worden dan nieuwe of vernieuwde alternatieven. Dat maakt ze minder aantrekkelijk op de huurmarkt.