20/2/2024

Creatieve invulling kelder zorgt voor originele energiebron in Brussels project

Creatieve invulling kelder zorgt voor originele energiebron in Brussels project

Carte blanche krijgen, maar met de beperkingen van een bestaande locatie rekening moeten houden. Dat was de uitdaging voor de nieuwe invulling van het gebouw van BNP Paribas Fortis in de Broekstraat in Brussel. De overvloed aan ondergrondse niveaus bleken kansen te bieden voor creatieve oplossingen.

Door de ingebruikname van het nieuw hoofdkantoor aan de Warandeberg begin 2022, kwam onder meer het voormalig gebouw op de hoek van de Broekstraat en de Peterseliestraat in Brussel leeg te staan. Het ontwerpteam kreeg carte blanche om het een volledig nieuwe invulling te geven. Dat wordt een mix van wonen (appartementen en lofts), werken (kantoren en conferentiecentrum), kinderopvang en voedselproductie en -consumptie op de dakverdieping. Met een totale vloeroppervlakte van 55.000 m2 is dit een omvangrijk project.

DAKSERRE

Om het plaatselijk kweken van groenten mogelijk te maken, in combinatie met het restaurant, werd op het dak een serre voorzien. Wij stelden voor om meteen ook alle technische installaties vanop het dak te verplaatsen naar technische lokalen in de kelderverdiepingen. Zo kan het dak volledig worden benut voor nieuwe functies. Het dak wordt gebruikt als vijfde gevel met toepassing van groene daken met landschapsarchitectuur en moestuinen.

WATER ALS ENERGIEBRON

Met een meerdere ondergrondse niveaus bood de kelder heel wat ruimte en mogelijkheden. Anderhalf niveau zal worden ingenomen als parking. De onderste verdieping – 17 meter onder de grond – maken we gedeeltelijk waterdicht en vullen we op met water. De inhoud van dit bassin laten we opwarmen in de zomer, zodat we in de winter met dit warm water via warmtepompen het gebouw kunnen verwarmen. Het principe is gelijkaardig aan dat van een BEO-veld, maar dan door op een veel economischer manier gebruik te maken van de bestaande situatie.

Deze alternatieve energiebron zal echter niet volstaan om het volledige gebouw te verwarmen. De buitengevels aan de straatkant zijn behouden en zullen langs binnen geïsoleerd worden. De binnengevels zullen gloednieuw en dus ook zeer efficiënt zijn. Om de energiebalans in evenwicht te houden voorzien we ook een bijkomende bron met enkele boringen (KWO) op grondwater die aanvullend zal werken.

Meer weten over dit project en/of de mogelijkheden om jóuw project te verduurzamen?
Neem contact op met onze expert Sébastien Belpaire:
sebastien.belpaire@ingenium.be –  050 40 45 30.

Downloads

No items found.

Neem contact met onze expert

Sébastien Belpaire

Gerelateerde nieuwsberichten

Een digitaal gestuurde aanpak is de snelste weg naar het bereiken van net zero gebouwen
in de kijker
24/6/2024

Een digitaal gestuurde aanpak is de snelste weg naar het bereiken van net zero gebouwen

In de snel veranderende wereld van vandaag is het beheren van onroerend goed uitdagender dan ooit. De sector ontwikkelt zich in een ongekend tempo, waardoor we worden geconfronteerd met unieke obstakels en veranderingen die onze volledige aandacht en aanpassingsvermogen vereisen.
De SRI-catalogus, een interessante checklist voor het integreren van slimme gebouwen
in de kijker
1/4/2024

De SRI-catalogus, een interessante checklist voor het integreren van slimme gebouwen

De beslissing om een gebouw intelligent te maken, valt best al in de conceptfase van een bouw- of renovatieproject. Toch kan technologie naderhand ook stapsgewijs worden geïntegreerd. Deze aanpak vereist weliswaar een nauwkeurige inventarisatie van de mogelijkheden, gevolgd door een bewuste keuze van focusthema’s.
Retrocommissioning brengt verborgen problemen in kaart (en kan dus snel geld opbrengen!)
in de kijker
6/3/2024

Retrocommissioning brengt verborgen problemen in kaart (en kan dus snel geld opbrengen!)

Een gebouwbeheersysteem (GBS) maakt het leven van de gebruiker / beheerder van een gebouw makkelijk(er). Of dat zou toch de bedóeling moeten zijn. Al te vaak zien we echter dat slecht afgestelde installaties en GBS zorgen voor een gebrek aan comfort en/of aanzienlijke energieverspilling. Via retrocommissioning sporen we verborgen oorzaken snel op, zorgen we voor quick wins en kunnen we advies geven over duurzamere keuzes voor de toekomst.