12/9/2022

ASTER geeft ook sociale huurders toegang tot goedkope Vlaamse zonnestroom

ASTER geeft ook sociale huurders toegang tot goedkope Vlaamse zonnestroom

Na een proefproject start ASTER cv in september met het grootste zonnepanelenproject ooit in Vlaanderen: de plaatsing van installaties op 50.000 sociale woningen. Zo krijgen zo’n 150.000 bewoners van sociale woningen toch toegang tot zonne-energie die geproduceerd wordt op hun eigen dak. Ingenium is nauw betrokken bij dit project en staat ASTER bij als  adviseur bij tal van technische vraagstukken zowel tijdens het ontwerp, de prijsvraag, de ‘technische due diligence’ en bij de verdere ontwikkeling.

Enorm onbenut potentieel

De sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen beschikken over een enorm zonnepotentieel: op meer dan 58.000 gebouwen met ruim 90.000 woningen kunnen zonnepanelen worden geplaatst. Dat dit nauwelijks gebeurde, had diverse oorzaken. Zo kunnen sociale huurders niet zelf investeren in zonnepanelen, omdat het dak niet hun eigendom is. De sociale huisvestingsmaatschappijen hadden in het verleden dan weer niet de wettelijke mogelijkheid om de investeringskost door te rekenen aan de sociale huurders die het voordeel hebben van de zonnestroom.

Aster CV

Daarom richtte de sociale huisvestingssector eind 2020 met steun van de Europese Investeringsbank de coöperatieve vennootschap ASTER op. “Met ASTER willen we als sociale huisvesters inzetten op een lagere energiefactuur voor onze sociale huurders en een aanzienlijke bijdrage leveren aan een beter klimaat in Vlaanderen. ASTER wil de huisvestingsmaatschappijen, en in de toekomst de woonmaatschappijen, maximaal ontzorgen bij de installatie, het beheer en het onderhoud van zonnepaneleninstallaties op sociale woningen,” vertelt Etienne Audenaert, voorzitter van ASTER cv en directeur van WoonAnker Waas.

De oprichting van ASTER cv werd mogelijk gemaakt door de nauwe samenwerking van verschillende experten, energiemakelaar Enbro, Ingenium, financieel advieskantoor Rebel Advisory en advocaten Equator en Eubelius, en gecoördineerd door de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH).

Grote uitrol

De afschaffing van de terugdraaiende teller maakte een grondige bijsturing van het terugverdienmodel van ASTER nodig en zorgde voor vertraging van de grootschalige uitrol. Deze zomer is de installatie nu echt van start gegaan. Nadat in augustus proefinstallaties op een 30-tal woningen in Temse en Herentals worden geplaatst en de operationele processen werden uitgetest, installeert EnergyVision in de komende 4 jaar bijna 400.000 zonnepanelen op de daken van meer dan 50.000 sociale woningen. Deze investering van 150 miljoen euro kan binnen de huidige aanbesteding worden uitgebreid tot maximaal 400 miljoen euro, goed voor 1 miljoen zonnepanelen tegen midden 2026.

Goedkope elektriciteit

Met de stijgende energieprijzen dreigt in Vlaanderen energie-armoede. Het financieel model van ASTER stelt echter de sociale huurders centraal. “Met ASTER slagen we erin om de 50.000 sociale woningen van de eerste fase te voorzien van zonnestroom die 25 tot 30 procent goedkoper is dan het huidige sociale dagtarief, en tot 40 procent goedkoper dan de commerciële elektriciteitstarieven,” vertelt Sven Van Elst, algemeen directeur van ASTER. Het ASTER-model werkt onafhankelijk van subsidies en groenestroomcertificaten.

Energiedelen onderzoeken

Zonne-installaties zijn echter niet op álle 170.000 sociale woningen in Vlaanderen mogelijk. Soms staat er hoogbouw in de weg, zijn er technische obstakels, of is het dak niet optimaal gericht. Ingenium onderzoekt samen met ASTER de mogelijkheden om via energiedelen toch alle sociale huurders de kans te geven om te genieten van goedkope Vlaamse zonnestroom.

Meer weten over onze rol in dit project? Neem contact op met Hannes Stubbe via 050 40 45 30 of hannes.stubbe@ingenium.be.

Over energiedelen verscheen eerder dit nieuwsbericht.

Downloads

No items found.

Neem contact met onze expert

Hannes Stubbe

Gerelateerde nieuwsberichten

VEKA doet beroep op Ingenium voor update studie kostenoptimaal E-peil voor niet-residentiële nieuwe gebouwen
in de kijker
No items found.
23/5/2024

VEKA doet beroep op Ingenium voor update studie kostenoptimaal E-peil voor niet-residentiële nieuwe gebouwen

Voor het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) rondde Ingenium onlangs de studie af over kostenoptimale niveaus bij nieuwbouw van niet-residentiële gebouwen. De conclusies zijn niet enkel nuttig voor de overheid maar laten ons ook toe nog sneller en accurater advies te geven aan onze opdrachtgevers.
Antwerpen verkent geothermie in publieke ruimtes voor duurzame verwarming
in de kijker
14/4/2024

Antwerpen verkent geothermie in publieke ruimtes voor duurzame verwarming

Om haar duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, zet de stad Antwerpen zich volop in op stadswarmtenetten. Deze warmtenetten dienen als een duurzame oplossing voor het verwarmen van gebouwen binnen de stad. Echter, niet elke locatie binnen Antwerpen is geschikt voor de implementatie van dergelijke warmtenetten.
De Bijlokesite in Gent: Energetische transformatie voor een duurzame toekomst
in de kijker
11/3/2024

De Bijlokesite in Gent: Energetische transformatie voor een duurzame toekomst

De Bijlokesite in Gent, doordrenkt van een rijke geschiedenis en gevarieerde architectuur, vormt een unieke uitdaging in de zoektocht naar een duurzame toekomst. De diversiteit in het gebruik, de eigendom en de leeftijd van de gebouwen op de site maakt het energetisch optimaliseren en fossielvrij verwarmen een complexe taak. Desondanks bundelen de Stad Gent en Hogeschool Gent hun krachten om een doordacht plan op te stellen, met speciale aandacht voor de historische context en erfgoedwaarde van de gebouwen.