Integratie van een AC-Microgrid met Batterij of Noodaggregaat in Eiland- en Netgekoppelde Werking – AZ Zeno
Het project van AZ Zeno is een voorbeeld van een op megawatt-schaal uitgewerkt microgrid, dat in staat is om volledig autonoom in eilandmodus te functioneren. Het systeem is ontworpen om 100% onafhankelijk te werken, zowel in eiland- als netgekoppelde modus.
Opdrachtgever
AZ Zeno
Locatie
Knokke
Periode studie
2023
Integratie van een AC-Microgrid met Batterij of Noodaggregaat in Eiland- en Netgekoppelde Werking – AZ Zeno
Het microgrid van AZ Zeno bestaat uit een breed scala aan aanstuurbare energieproductiebronnen, waaronder:
- 1,1 MWp zonnepanelen op een carport,
- 1,5 MWp zonnepanelen op de grond,
- 0,85 MWp zonnepanelen op het dak,
- 1,2 MW noodstroomaggregaten,
- een WKK met een vermogen van 0,3 MW, en
- grote thermische buffers (boorgat energieopslag).
Alle bovengenoemde installaties zijn door INGENIUM ontworpen en maken deel uit van een geavanceerd, flexibel microgrid dat de werking van het ziekenhuis ondersteunt.
In eilandmodus is het systeem volledig autonoom, waarbij de dieselaggregaten de rol van master spelen. Deze aggregaten sturen de andere assets aan op basis van vooraf bepaalde setpunten. In deze modus zorgt het systeem voor de energievoorziening van het ziekenhuis, zonder afhankelijkheid van het openbare netwerk.
Wanneer het systeem netgekoppeld is, wordt de energieproductie flexibel aangestuurd. De verschillende assets kunnen dynamisch worden gereguleerd, afhankelijk van de vraag en de beschikbaarheid van hernieuwbare energie.
De volgende slimme en flexibele sturingsmechanismen zijn momenteel geïmplementeerd:
Noodstroomgroepen (1,2 MW) leveren flexibiliteit (mFRR) aan Elia, om het evenwicht in het openbare elektriciteitsnet te ondersteunen.
PV-installaties worden via telecontrolesturing in deellast gestuurd bij congestie op het netwerk van Fluvius.
Impliciete flexibiliteit wordt gerealiseerd door curtailment toe te passen in geval van negatieve elektriciteitsprijzen. Dit geldt zowel voor de WKK als voor de PV-productie.
24 slim stuurbare laadpunten zijn geïnstalleerd, voorzien van dynamisch loadmanagement en centraal aanstuurbaar, wat bijdraagt aan de flexibiliteit van het systeem.
Daarnaast heeft INGENIUM een haalbaarheidsstudie uitgevoerd voor de integratie van een Battery Energy Storage System (BESS) in het microgrid. De engineering van dit systeem zal de komende weken van start gaan, waarmee de flexibiliteit en efficiëntie van het systeem verder wordt vergroot.
Dit project illustreert de mogelijkheden van een geavanceerd microgrid dat zowel in eiland- als netgekoppelde modus kan functioneren, en dat een breed scala aan hernieuwbare en flexibele energiebronnen integreert om de energiekosten te verlagen, de betrouwbaarheid te verhogen en bij te dragen aan de stabiliteit van het openbare elektriciteitsnet.
Ook gebeten door
slimme technologie?
Kom bij ons grenzen verleggen en maak mee het verschil in onze toonaangevende projecten.