8/1/2021

Duurzaam appartementencomplex Riva

Duurzaam appartementencomplex Riva

Vlakbij het water en op een boogscheut van de historische site Tour en Taxis ligt het in 2020 voltooide appartementsgebouw Riva . Dit appartementencomplex van circa 15.000m² bovengrondse oppervlakte omvat 139 appartementen en een 5 tal casco ruimtes welke verdeeld zijn over 3 blokken. Deze 3 blokken staan op een gemeenschappelijke ondergrondse bouwlaag van een 5.500m² bestaande uit: parking, bergingen en technische lokalen. Tussen de 3 blokken wordt momenteel door Stad Brussel de nieuwe Suzan Danielbrug gebouwd welke de Havenlaan zal verbinden met de Willebroekkaai voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer.

Voor de productie van de centrale verwarming en het sanitair warm water voor de appartementen staan maar liefst 69 vacuümbuis zonnecollectoren in, welke ondersteund worden door condenserende aardgasketels. Deze zonnecollectoren, met een totale bruto oppervlakte van 225m² en een totaal geïnstalleerd vermogen van 255kW, leveren een totaal aan hernieuwbare energie van circa 116.000kWh op jaarbasis. Elk van de 3 blokken beschikt over zijn eigen zonneboilerinstallatie met groot buffervolume welke ofwel door de vacuümbuiscollectoren op zonnige dagen ofwel door de centrale stookplaats op bewolkte dagen wordt opgewarmd. De warmteverdeling naar de appartementen gebeurt vervolgens met een combilus. Ieder appartement is uitgerust met een etagestation waarin het sanitair warm water en het cv water voor het appartement wordt aangemaakt. In het etagestation wordt ook per appartement de hoeveelheid verbruikte warmte gemeten waarmee de afrekening kan gemaakt worden.

Verder zijn de appartementen uitgerust met individuele luchtgroepjes type D met warmteterugwinning welke instaan voor de ventilatie. Dit alles, samen met de luchtdichte en goed geïsoleerde buitenschil zorgt ervoor dat de appartementen voldoen aan de geldende EPB eisen.

Een duurzaam project in samenwerking met:

Opdrachtgever: Extensa

Architect: architectesassoc⁺

Algemene aannemer: Van Laere

EPB verslaggever: Peritas

Meer informatie? Contacteer onze project manager Frank Devenyn via e-mail (frank.devenyn@industrium.be) of telefonisch: 050 40 45 30

Downloads

No items found.

Neem contact met onze expert

Frank Devenyn

Gerelateerde nieuwsberichten

Een digitaal gestuurde aanpak is de snelste weg naar het bereiken van net zero gebouwen
in de kijker
24/6/2024

Een digitaal gestuurde aanpak is de snelste weg naar het bereiken van net zero gebouwen

In de snel veranderende wereld van vandaag is het beheren van onroerend goed uitdagender dan ooit. De sector ontwikkelt zich in een ongekend tempo, waardoor we worden geconfronteerd met unieke obstakels en veranderingen die onze volledige aandacht en aanpassingsvermogen vereisen.
De SRI-catalogus, een interessante checklist voor het integreren van slimme gebouwen
in de kijker
1/4/2024

De SRI-catalogus, een interessante checklist voor het integreren van slimme gebouwen

De beslissing om een gebouw intelligent te maken, valt best al in de conceptfase van een bouw- of renovatieproject. Toch kan technologie naderhand ook stapsgewijs worden geïntegreerd. Deze aanpak vereist weliswaar een nauwkeurige inventarisatie van de mogelijkheden, gevolgd door een bewuste keuze van focusthema’s.
Retrocommissioning brengt verborgen problemen in kaart (en kan dus snel geld opbrengen!)
in de kijker
6/3/2024

Retrocommissioning brengt verborgen problemen in kaart (en kan dus snel geld opbrengen!)

Een gebouwbeheersysteem (GBS) maakt het leven van de gebruiker / beheerder van een gebouw makkelijk(er). Of dat zou toch de bedóeling moeten zijn. Al te vaak zien we echter dat slecht afgestelde installaties en GBS zorgen voor een gebrek aan comfort en/of aanzienlijke energieverspilling. Via retrocommissioning sporen we verborgen oorzaken snel op, zorgen we voor quick wins en kunnen we advies geven over duurzamere keuzes voor de toekomst.