UGent - VIB onderzoeksgebouw
Het VIB en UGent slaan de handen in elkaar voor de bouw van een nieuw onderzoeksgebouw, dat naast het huidige VIB-gebouw komt op het technologiepark te Zwijnaarde.
Opdrachtgever
VIB
Ontwerper / Architect
SVR-Architects nv Storme Van Ranst
Locatie
Gent
Budget technieken
10.000.000 € exclusief btw
Oppervlakte
16.000 m²
Periode Studie
Januari 2016 - juni 2017
Periode Uitvoering
Juni 2017 - december 2019
UGent - VIB onderzoeksgebouw
Het VIB en UGent slaan de handen in elkaar voor de bouw van een nieuw onderzoeksgebouw, dat naast het huidige VIB-gebouw komt op het technologiepark te Zwijnaarde.
Universiteit Gent en het VIB (Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie) wensen gezamenlijk een open plot op de campus Ardoyen te ontwikkelen:
- Men momenteel kampt met een ruimtegebrek.
- De groep is de laatste jaren flink gegroeid en zal in de toekomst verder uitbreiden.
- De infrastructuur niet meer aangepast is voor hoogtechnologisch onderzoek.
- De ligging afgelegen is. Daarom zal een nieuwbouw voorzien worden. Zo worden vele VIB onderzoeken verzameld op 1 campus wat bevorderlijk is voor de interactie tussen de onderzoeksgroepen.
De nieuwbouw zal ongeveer 16.000 m² omvatten met volgende onderdelen:
- Kantoren en congreszalen.
- Laboratoria en onderzoekslokalen.
- L2 en L3 laboratoria.
- Serres en plantengroeikamers.
- Animalarium.
- BSL3-A3-laboratoria.
- Restaurant.
- Parking.
In het zwaarbeveiligde hightech BSL3-A3-labo gebeurt onderzoek naar ziekteverwekkers die via de lucht overgedragen worden, zoals het griep- en het coronavirus. In Gent is dit het het eerste BSL3-A3 labo, welke essentieel is om dergelijk onderzoek te verrichten. Men kan er bestuderen hoe virussen menselijke cellen binnendringen en zich vermenigvuldigen en er kan onderzoek gevoerd worden naar nieuwe therapieën. Door de coronacrisis onder andere werd onderzoek naar via de lucht overdraagbare ziekteverwekkers een maatschappelijke prioriteit. Ingenium staat in voor het ontwerp van de technische installaties en de opvolging van de werken. Naast de klassieke technieken HVAC, sanitair, elektriciteit en speciale gassen omvat de uitrusting ook specifieke installaties met betrekking tot over/onderdruk en HEPA filtratie in de laboratoria, L3/A3-ruimtes, extra filtratie van de afvoeren, puur water installatie en een stoominstallatie voor productie en verdeling van stoom voor autoclaven en luchtgroepen.
Zowel bij het ontwerp als bij de uitvoering wordt volledig de kaart van de BIM-methodiek getrokken, waarbij alle partijen driedimensionaal in één model werken. De virtuele ontwerpmodellen worden tijdens uitvoering verder geëvolueerd tot as-built modellen, waarbij Ingenium deze coördinatie-opdracht begeleidt, met als resultaat een project waar alle percelen nauwgezet met elkaar gecoördineerd worden, ter bevordering van de uitvoering zelf.
Naast het begeleiden van de coördinatie-opdracht voert Ingenium ook enkele CAD-opdrachten uit, waarbij met behulp van de REVIT CAD-software de ontwerpmodellen verder aangepast en geëvolueerd worden tot uitvoerings- en asbuilt-modellen.
Ook gebeten door
slimme technologie?
Kom bij ons grenzen verleggen en maak mee het verschil in onze toonaangevende projecten.