VUB - renovatie chemische laboratoria
De VUB bouwde aan haar toekomst met als doelstelling om de faculteiten en diensten van de universiteit te voorzien van een passende huisvesting in overeenstemming met de hedendaagse normen. De ontwikkeling van het veelal internationaal georiënteerd onderwijs vroeg om nieuwe hoogwaardige onderwijsruimten en laboratoria.
Opdrachtgever
VUB
Ontwerper / Architect
Modulo Architects
Locatie
Brussel
Budget technieken
€ 4.300.000
Oppervlakte
4230m²
Periode Studie
06/2019 - 12/2020
Periode Uitvoering
09/2021 - 09/2024
VUB - renovatie chemische laboratoria
De VUB bouwde aan haar toekomst met als doelstelling om de faculteiten en diensten van de universiteit te voorzien van een passende huisvesting in overeenstemming met de hedendaagse normen. De ontwikkeling van het veelal internationaal georiënteerd onderwijs vroeg om nieuwe hoogwaardige onderwijsruimten en laboratoria.
De laboratoria in gebouw G, dat een deel van de onderwijs- en onderzoeksactiviteiten van de faculteit wetenschappen huisvestte, waren gebouwd in de jaren 70. De installaties waren ondertussen technisch en economisch afgeschreven. Om deze redenen wenste de VUB het gebouw grondig te renoveren. Zo hoopte de VUB opnieuw te beschikken over een representatieve huisvesting, die aansloot bij de eisen en wensen van haar gebruikers en het hoogwaardige onderzoek dat zij verrichten. Bovendien moest deze huisvesting bedrijfszeker, betaalbaar, duurzaam en toekomstbestendig zijn.
Het project omvatte de renovatie van de onderwijs- en onderzoekslaboratoria chemie van de Faculteit Wetenschappen op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus te Etterbeek. Het programma bestond uit het gefaseerd renoveren en realiseren van de 2 bovenste verdiepingen (gebouw G, verdiepingen 9G-10G) met chemische onderzoeks- en onderwijslaboratoria, lokalen voor specifieke equipement, support, schrijfruimte, kantoren, opslag en een beperkte cluster onderwijslokalen. Een 70-tal zuurkasten dienden vernieuwd en geherlokaliseerd te worden. Er werd een dubbelhoge technische ruimte op het dak bijgebouwd om voldoende ruimte te hebben voor de nodige ventilatiegroepen, warmtepompen en koelmachines. Deze ingreep was nodig om enerzijds de fasering en instandhouding te kunnen bewerkstelligen, maar anderzijds ook om toekomstgericht reeds voldoende installatievermogen en -debiet te kunnen voorzien voor de overige verdiepingen van het gebouw, welke in een latere fase ook gerenoveerd zouden worden. Het resultaat was een extra dakconstructie die als "een kroon" op het gebouw voorzien werd, en maakte van dit gebouw een 'eyecatcher' op de campus.
De site beschikte over een warmtenet, niettemin was voor de warmteproductie geopteerd om deze duurzamer te voorzien met behulp van enkele warmtepompen. Dit kaderde in het plan van VUB om hun site te verduurzamen naar de toekomst toe. Bij de uitwerking van de technieken was rekening gehouden om bij huidige werken reeds de verticale leidingstructuur maximaal te voorzien, dit met het oog op de latere renovatiewerken van de overige verdiepingen.
Ook voor de ventilatie was een volledige gebouwbalans opgemaakt, en werden in deze fase de nodige ventilatiegroepen voorzien op maat van het gehele gebouw. Zo werd dit gebouw ‘future proof’ gemaakt, en kon VUB de volgende renovatiefases op technisch vlak vlot laten uitvoeren. De opmaak van een ventilatie- en energiebalans liet toe om alle energiestromen in kaart te brengen, om zo een oefening te kunnen maken om het verbruik tot een minimum te beperken. Het volledige project was in 3D volledig gemodelleerd, met behulp van de REVIT-software. Dit liet ons toe de vrij omvangrijke installaties (welke dergelijke gebouwen vragen) nauwgezet te coördineren binnen de bestaande gebouwstructuur. Gezien de bestaande ruwbouwstructuur behouden bleef, was het een uitdaging om voor alle kanalen en leidingen de nodige ruimte te voorzien. De werken startten in augustus 2021 en werden anno 2023 afgerond, zodat de VUB kon inhuizen op niveau 9 en 10, en men kon starten met de volgende werken in het gebouw.
ref.19058.001
Ook gebeten door
slimme technologie?
Kom bij ons grenzen verleggen en maak mee het verschil in onze toonaangevende projecten.