Bio-accelerator Obelisc
Op de site van het technologiepark Zwijnaarde wordt een derde bioversnellergebouw neergezet, dit naast het nieuwe VIB-gebouw. Op de site bevinden zich reeds bioversneller I en II, echter door de nood aan researchruimte wordt door Obelisc nv een derde gebouw voorzien met een totale oppervlakte van ca. 11.550 m².
Opdrachtgever
Obelisc nv
Ontwerper / Architect
SVR-Architects nv Storme Van Ranst
Locatie
Zwijnaarde
Budget technieken
19.000.000 € exclusief btw
Oppervlakte
11550m²
Periode Studie
05/2018-2022
Periode Uitvoering
2019-2023
VOPL 19-01-2021
Bio-accelerator Obelisc
Op de site van het technologiepark Zwijnaarde wordt een derde bioversnellergebouw neergezet, dit naast het nieuwe VIB-gebouw. Op de site bevinden zich reeds bioversneller I en II, echter door de nood aan researchruimte wordt door Obelisc nv een derde gebouw voorzien met een totale oppervlakte van ca. 11.550 m².
Het gebouw omvat 6 bouwlagen waarin 23 casco-units voorzien zijn van ca. 320 m² plus een technische verdieping. Iedere unit is voorzien op een invulling van labo- en kantoorfunctie, waarbij de gebruiker het aantal te benutten units kan afstemmen op hun eigen programma en behoeftes, zowel naar oppervlakte als indeling. Door de verscheidenheid aan gebruikers was het noodzakelijk om tijdens het ontwerp van de casco omgeving bij de technische installaties rekening te houden met een zeer sterk variërend eisenpakket, wat maakt dat voor de technische invulling van het gebouw een maximale flexibiliteit gewenst is.
Bij aanvang project werd in samenspraak met de opdrachtgever de randvoorwaarden opgesteld waarin de technieken werden omschreven die ter beschikking werden gesteld voor de units. Een belangrijke oefening waarin enerzijds maximale flexibiliteit en maximale voorzieningen wenselijk zijn, maar anderzijds deze moeten passen binnen de bouwkundige en budgettaire randvoorwaarden.
In een eerste ontwerpfase werd de casco ontworpen, zodat men met de bouw kon starten, nog voor dat de concrete invulling gekend was.
In de volgende ontwerpfases werden de units zelf ontworpen, dit op maat en in functie van de specifieke programma’s van de huurders.
Na de eerste ontwerpfase werd de uitvoering gestart van de casco, en in functie van de inhuizing werden achtereenvolgens ook de units ontworpen en uitgevoerd.
Finaal werden alle units getest bij oplevering.
Het project is uitgevoerd in bouwteam, samen met de uitvoerende partijen Denys-IPES. De uitvoering is in 2019 van start gegaan, waarbij het casco-gebouw en de algemene technische installaties begin 2021 zijn opgeleverd. Ondertussen zijn alle units ingevuld. Op vandaag zijn alle 6 de casco verdiepingen ingericht en opgeleverd. Deze inrichting omvat finaal zo'n 45% labo's, 25% cleanrooms en 30% kantoorinvulling.
Ingenium stond in voor opmaak van het programma van eisen (in samenspraak met bouwheer), het ontwerp van de technische installaties en de opvolging van de werken. Zowel bij het ontwerp als bij de uitvoering werd volledig de kaart van de BIM-methodiek getrokken, waarbij alle partijen driedimensionaal in één model werkten.
De virtuele ontwerpmodellen werden tijdens uitvoering verder geëvolueerd tot as-built modellen, waarbij Ingenium deze coördinatie-opdracht begeleidde, met als resultaat een project waar alle percelen nauwgezet met elkaar gecoördineerd werden, ter bevordering van de uitvoering zelf.
ref. 16055.005
Foto: SVR architecten
Ook gebeten door
slimme technologie?
Kom bij ons grenzen verleggen en maak mee het verschil in onze toonaangevende projecten.