Koninklijke bibliotheek van België - Tentoonstellingszalen
De Koninklijke Bibliotheek van België is de nationale bibliotheek van de federale staat België.
Opdrachtgever
Regie der Gebouwen
Architect
Studio Roma
Locatie
Kunstberg, Brussel
Oppervlakte
3.000 m²
Periode studie
juni 2018- november 2018
datum gunning 18/05/2018
Periode uitvoering
maart 2019 - oktober 2019
datum voorlopige oplevering 19/12/2019
Bedrag investering
bij definitief ontwerp: 1.312.537 EUR (excl. BTW)
bij aanbesteding: 1.683.639 EUR (excl. BTW)
bij definitieve oplevering: 1.806.053 (excl. BTW)
Koninklijke bibliotheek van België - Tentoonstellingszalen
De Koninklijke Bibliotheek van België is de nationale bibliotheek van de federale staat België.
De Koninklijke Bibliotheek beheert een belangrijk cultureel patrimonium en verwerft en beheert alle publicaties die zijn verschenen op het grondgebied van België. Dit project heeft als einddoel de bibliotheek beter bekend te maken bij het grote publiek. Daartoe wordt de circulatie helderder gemaakt en worden twee tentoonstellingsparcours ingericht: een permanente tentoonstelling "De Librije" in de kapel van Nassau, een tijdelijke tentoonstelling zoals "the world of Bruegel in Black and White" in het prachtige Paleis van Lotharingen.
De geleverde werken situeren zich voornamelijk in 4 percelen: Elektriciteit, HVAC, sanitair en liften. Voor het perceel elektriciteit werden alle elektrische sterkstroominstallaties vernieuwd (borden, stopcontacten, verlichting). De verlichting werd aangepast naar museale verlichting. Daarnaast werd ook een nieuw datanetwerk uitgerold. Tenslotte werden ook extrabeveiligingsinstallaties (inbraak, brand, toegangscontrole, camerabewaking)voorzien, aangesloten op een reeds bestaande installatie. Het perceel HVAC was het meest ingrijpende perceel. De tentoonstellingszones moesten immers van een installatie voor klimatisatie voorzien worden. De grote moeilijkheid bestond er daar in om ruimte te vinden voor de luchtgroepen zonderde kwaliteit van de ruimtes teniet te doen. Deze ruimte werd gevonden in een vide boven de zalen (zie planuittreksel in bijlage). Door ingenieuze ingrepen werd het mogelijk om de installaties erin te krijgen met behoud van de ruimtelijkheid van de lokalen
Zoals altijd ging Ingenium, samen met de ander projectpartners, in intensief overleg met opdrachtgever om goed te luisteren wat de noden en behoeften waren van de klant. In functie van deze noden en behoeften werd gekeken wat demogelijke oplossingen waren voor de gestelde vraag. Hierbij werd vooraf intensief onderzoek verricht naar de mogelijkheden van het gebouw. In een gebouw met historische context kan men immers niet zomaar technische installaties implementeren. Deze zoektocht heeft dan uiteindelijk geleid naar een technisch concept dat in een voorontwerpnota met een aantal schetsen werd toegelicht. Deze nota werd besproken en mits de nodige bijsturingen werd op basis daarvan het definitieve ontwerp en uiteindelijk het project gerealiseerd.
Ingenium heeft hierbij alle taken van de engineeringopdracht uitgevoerd: plaatsbezoek, conceptbepaling, uitwerken voorontwerp, ontwerp, aanbestedingsdossier, opvolging van de uitvoering en opleveringen. Hierbij werden alle berekeningen gemaakt, alle nota’s en verslagen, bestekken, meetstaten en ramingen.
foto's: Studio Roma, Regie der gebouwen
ref. 18060.001
Ook gebeten door
slimme technologie?
Kom bij ons grenzen verleggen en maak mee het verschil in onze toonaangevende projecten.