INDIGO Group bouwt op Blue Gate Antwerpen een gloednieuwe parking die tegen 2050 CO₂-neutraal wil zijn

Op de Blue Gate site dichtbij de Antwerpse Kennedytunnel bouwt INDIGO Group een gloednieuwe parking die tegen 2050 CO2-neutraal wil zijn. Een doordachte PV-installatie speelt daarbij een belangrijke rol.
Op die site werk(t)en we ook al mee aan onder meer BlueApp, BlueChem en het kmo-gebouw Terminal, nieuwbouwprojecten die telkens voor nieuwe tewerkstelling zorgen. Om de vervoersmiddelen van die vele medewerkers – auto, motorfiets, fiets – efficiënt te stallen, was een parkeergebouw nodig.
Door 12 halve verdiepingen hoog te bouwen – met een maximale hoogte van 17 meter – blijft de grondoppervlakte beperkt tot 4.500 m2 (32 x 140 meter) terwijl er in totaal 27.000 m2 bruikbare ruimte beschikbaar komt. Die is goed voor 1.049 parkeerplaatsen.
Er wordt een Mobihub met Donkeybikes en deelfietsen voorzien, maar ook gewone fietsen kunnen gebruik maken van de 214 voorziene plaatsen en de lockers waarin fietsbatterijen op een veilige manier kunnen worden opgeladen.
20 procent geëlektrificeerd vanaf ingebruikname
In een eerste fase wordt voorzien dat 400 van de 1.049 parkeerplaatsen van elektrische laadinfrastructuur kunnen worden voorzien, en 100 effectief worden geëlektrificeerd op dag één. Daarvoor wordt een transformator voorzien van 2,5 MVA en een PV-installatie van 540 kWp.
Als in de toekomst de vraag sterk zou stijgen en het economisch verantwoord is, kan met een verdubbeling van de transformatorcapaciteit zelfs élke parkeerplaats met een laadstation worden uitgerust, wat ongezien zou zijn in België. In het bouwkundig ontwerp is alle nodige ruimte voorzien om dit mogelijk te maken.
Oost-west-opstelling
De PV-panelen liggen in een oost-west-opstelling. Dit heeft een dubbel voordeel. Enerzijds kan zo de dakoppervlakte van een maximaal vermogen worden voorzien. Bij een zuidelijke opstelling moet tussen de zonnepanelen ruimte worden gelaten om schaduw op de achterliggende panelen te vermijden. Bij een oost-west-opstelling kunnen de panelen wél op elkaar aansluiten. Anderzijds wordt door deze opstelling de energieopwekking ook meer gespreid over de dag. Pendelaars die met een deelfiets naar hun werkplek in de stad rijden, zullen hun wagen al ’s ochtends vroeg in de
parking plaatsen en ’s avonds komen ophalen. Door de oost-west-opstelling kan er meer gebruik gemaakt worden van de energie van de ochtend- en avondzon, en is er heel de dag door een meer gelijkmatige opwekking dan de zuidelijke opstelling die vooral voor een hoge middagpiek zorgt. Het voordeel van deze opstelling is dat de opbrengst van elk individueel paneel wel wat lager is, maar die van het totale dak een stuk hoger is, en er dus een groter deel van de energievraag uit hernieuwbare energie zal kunnen worden gehaald.
Regenwater hergebruiken
Het wordt steeds meer gangbaar dat (auto)parkeerplaatsen worden overdekt met zonne-installaties. De PV-panelen worden dan vaak op een metalen draagstructuur gemonteerd. In dit project wordt echter een stap vérder gegaan. Op de bovenverdieping van de parking wordt effectief een dak geplaatst, en daarop worden de PV-panelen bevestigd. Dit heeft als voordeel dat het opgevangen regenwaterkan worden gerecupereerd om de poetsmachines te laten werken.
Wil je meer weten over slimme manieren om elektrische laadinfrastructuur te voorzien? Neem dan contact op met onze expert Hannes Stubbe: hannes.stubbe@ingenium.be – 050 40 45 30.
Downloads
Neem contact met onze expert