Energielandschapsstudie Watersportbaan
De stad Gent startte een ruimtelijke conceptstudie voor de omgeving van de Watersportbaan, een stadswijk waar de laatste decennia de ruimtelijke kwaliteiten steeds meer onder druk komen te staan door een fragmentarische aanpak.
Opdrachtgever
Stadsbestuur Gent
Locatie
Gent
Periode studie
2023 - heden
referentie
23015.002
Energielandschapsstudie Watersportbaan
De stad Gent startte een ruimtelijke conceptstudie voor de omgeving van de Watersportbaan, een stadswijk waar de laatste decennia de ruimtelijke kwaliteiten steeds meer onder druk komen te staan door een fragmentarische aanpak.
De grootschalige sport- en recreatiefaciliteiten, de verschillende onderwijsinstellingen, het ziekenhuis, de OCMW-campus en de sociale hoogbouw vormen hierdoor op zichzelf staande eilanden in een uitgestrekt gebied. Daarnaast is de maatschappelijke uitdaging in dit gebied groot. De Neermeersen scoren op alle armoede-indicatoren hoog, net als voor sociaal isolement en vereenzaming. Grootschalige renovaties van het sociaal woningpatrimonium resulteren in een hoog aantal verhuisbewegingen waarbij de nieuwe huurders zich steeds in een meer kwetsbare situatie bevinden. De conceptstudie wil net een meer coherente visie voor de omgeving van de Watersportbaan uitwerken.
Om het luik energie meer aandacht te geven, stelde de stad Ingenium aan om ‘Energielandschap Watersportbaan’ uit te werken. Dit werk moet een kwalitatief en integrale visie voor de Watersportbaan verrijken en de ontwikkeling van een toekomstgericht duurzame energie-infrastructuur voor dit gebied ondersteunen.
Via deze opdracht wordt het ruimtelijke ontwerpteam versterkt om de gesprekken m.b.t. het energiesysteem verdiepend te voeren met de betrokken actoren. Die gesprekken vertrekken vanuit een vastgesteld energiepotentieel van het projectgebied en de omgeving en verkent de kansen tot een geïntegreerd ontwerp van een meer gemeenschappelijke nutsvoorziening en gebiedsgericht hernieuwbaar energiesysteem.
Resultaten uit het ontwerpend onderzoek, de dialoog met de betrokken actoren, de scenarioanalyse ’s, enz. bieden inzicht in de kansen van de omgeving, de randvoorwaarden voor verdere ontwikkeling, een roadmap voor ontwikkeling van het hernieuwbare energiesysteem en het concretiseren van hefboomprojecten.
Met de studie beoogt stad Gent een energielandschap dat inzicht geeft in de best mogelijke mix van (grootschalige) hernieuwbare energiesysteem (thermisch en elektrisch), op maat van het landschap en ingepast in de gemeenschap. Het eindresultaat bevat onder meer:
- Een toekomstgericht design van productie, opslag, distributie en energiegebruik waarin rekening wordt gehouden met het ruimtelijke potentieel, het energiepotentieel en de toekomstige activiteiten in de omgeving.
- Een strategie en wervend actieprogramma (bijv. hefboomprojecten) die een coalitie van trekkers toelaat om de opgebouwde visie gefaseerd te realiseren.
- Beleidsadvies in functie van een verankerde uitvoering van het ontwerp.
(kaart door Ellen Verbiest, iov stad Gent)
Ook gebeten door
slimme technologie?
Kom bij ons grenzen verleggen en maak mee het verschil in onze toonaangevende projecten.