INGENIUM

Nieuws

Twee Ingenia bij eerste lichting gecertificeerde inspecteurs van gebouwen

februari 2018

De eerste lichting gecertificeerde inspecteurs van gebouwen, uitgeschreven door de Belgian Construction Certification Association (BCCA) werden op 23 januari plechtig gehuldigd te Brussel. Ingenium’s eigen Dietrich Schildermans en Rik Vleugels slaagden met glans en bewezen hun kennis en het toepassingsvermogen van de Nederlandse norm NEN 2767, die een methodiek omvat voor het grondig en op uniforme wijze inspecteren van gebouwen.

De Nederlandse norm NEN 2767 vindt steeds meer toegang in België. Aan de hand van deze methodiek kan men de conditie van een gebouw op een objectieve, gedetailleerde en uniforme wijze in kaart brengen. De resultaten van de inspectie zijn een cruciale informatiebron voor het opstellen van onderhoudsbudgetten over meerdere jaren, beslissingen over investeringen, kopen en verkopen, huren en verhuren van gebouwen. Er zijn typisch twee soorten van inspecties: die van de gebouwschil en die van de technische installaties (elektriciteit, HVAC, …). In België gaan BPost en het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid aan de slag met de lichting nieuwe inspecteurs. De inspecteurs worden op regelmatige basis gecontroleerd en kan de certificatie enkel behouden indien hij/zij aantoont het beroep op een correcte wijze uit te voeren en de nodige bijscholingen te volgen.

“We hebben binnen de vzw Vlisog samen met de Vlaamse Confederatie Bouw, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB), relevante partners uit de bouwwereld, een expert van de Nederlandse normcommissie en de andere leden van de vzw Vlisog een jaar hard gewerkt om deze examens en de daaraan gekoppelde certificatie tot stand te brengen”, zegt To Simons, directeur van Centrum Duurzaam Bouwen en afgevaardigd bestuurder van Vlisog vzw. “Organisaties die de conditie van hun patrimonium door een erkend inspecteur in kaart willen laten brengen, kunnen vanaf eind januari terecht op de website www.onderhoudvangebouwen.be.”

Meer informatie via Ing. Dietrich Schildermans: dietrich.schildermans@ingenium.be

                               Ing. Rik Vleugels: rik.vleugels@ingenium.be

Terug naar overzicht
Referenties zoeken

of

Alle referenties

Project in de kijker

Haalbaarheidsstudie walstroom Scheldekaaien

meer info +

In kader van de heraanleg en herinrichting van de Scheldekaaien, zoals gepland in functie van het Masterplan Scheldekaaien werd de technische, financiële en juridische haalbaarheid van walstroom geanalyseerd. Hierbij werd zowel de zeevaart als de binnenvaart bekeken, en werd er rekening gehouden met het specifiek karakter van de Scheldekaaien, met name met de overstroombaarheid en het gebruik als wachtkaai.